DA SE NE ZABORAVI

Danas je Dan sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti,  međunarodni dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Ovaj se Dan obilježava diljem Europe, a u najvećem broju europskih zemalja za datum obilježavanja izabran je 27. siječnja. Na taj dan 1945. Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskom logoru Auschwitz u Oświęcimu u Poljskoj.

Tog se datuma ovaj Dan sjećanja obilježava i u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska je u studenome 2005. postala stalnom članicom Radne skupine za međunarodnu suradnju na području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, a pojačana je osobito obrazovna djelatnost u tom smislu.

Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježio je prigodno i Hrvatski sabor. A posebnu notu ove je godine ovom Danu i sjećanju, dan u okrilju Katoličke crkve u Hrvatskoj. Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić organizirao je u četvrtak molitveno-komemorativni susret prigodom Međunarodnoga dana sjećanja na žrtve holokausta na kojem se sjetio žrtva neljudskog postupanja i osudio pokušaj da su uništi židovski narod. Susret je održan ispred zagrebačke katedrale u nazočnosti predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, predstavnika Vlade i predsjednice Republike.

Na pročelju katedrale istaknut je 60 metara visok natpis s Izaijinim biblijskim napisom koji afirmira sjećanje na svaku žrtvu: “Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime (…), dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.”

Danas se susrećemo se s tajnom zla, ali ga ne gledamo samo u okvirima prošlosti, nego smo ga svjesni i u sadašnjosti. Ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka, nastala je na neistini o čovjeku i o židovskom narodu, širila se mržnjom do neizrecive mjere patnje, koju ni riječi ni slike ne mogu izraziti”, istaknuo je.

Kardinal Bozanić je rekao da u obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta, za koji je izabran dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, treba dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške, ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi.

“Svjesni snage zla, u ovom spomenu stavljamo preda se vrjednote dobra, nesebičnosti i ljubavi. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli, da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva”, rekao je kardninal Bozanić.

Stradalima na spomen i, a nama živima na opomenu i podsjećanje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments