POSAVSKIM ZVUCIMA PONESENI

tekst i foto: Sonja Breljak… foto album

51287864_10216534959953860_7725843260022718464_nBerlin/ Bila je to prva Humanitarna posavska zabavna večer u organizaciji društva u osnivanju “Posavina Berlin”.

Sad treba, inicijatorici i organizatorici, Violi Šimić i njenom timu, sabrati iskustva i učiniti da se dobro zadrži a da propušteno ili krivo učinjeno dogodine bude ispravljeno..

Ponajprije, ono najvažnije, zanimanja za ovu zabavu ima “kao u priči”, sudeći prema broju gostiju i atmosferi koja je vladala cijelo vrijeme a to je i najvažnije kod prosudbe, teba li što organizirati i dalje, ili ne.

095No, redom, Posavska zabavna večer počela je uvodnom glazbom gostiju,  grupe “Cerovački izvor” koju čine: Dražen Ćorluka i Jurica Gogić, Marinko Lepan i Renato Lepan, te pjevača Željka Jurića koji je za ovu prigodu došao iz Augsburga.

Potom je večer i službeno otvorena govorom voditeljice, potpisnice ovih redaka i organizatorice Viole Šimić.

Izrekoh tom prigodom sljedeće:

078

-Gdje god bio to je moje mjesto, sve dok živim dolazit ću često. Nećemo se odreći šargije, nek se pjeva nek se kolo vije, gdje god bio ne stidim se mati, uvijek svoju pjesmu zapjevati!

Tako kažu domaći, nostalgični stihovi koji su nas ovdje doveli na poziv i poticaj društa u osnivanju, jednostavna i prepoznatljiva imena-  Posavina Berlin.

Tu smo u želji slaviti domaću glazbu, dijeliti zajedničke tople osjećaje istog identiteta i čežnju za domom i pri tom učiniti i koje dobro djelo jer ova zabava ima dobrotvornu, humanitarnu nakanu.

Znate i sami, puno smo se puta ovdje sastali s istim, humanim ciljem. Okupljali su nas, kroz 15 zabava i kroz 15 godina vrijedni članovi Zavičajnog kluba Brođani Berlin e.V.

Na toploj, pruženoj ruci, na dugogodišnjem neumornom radu i trudu, njegovanju identiteta, nesebičnom volonterizmu i humanitarnom radu i održavanju  zabave Veseli se Posavino koju ova zabava i njen organizator, uzimaju za dobar primjer i uzor kako to treba činiti, zahvaljujemo svim članovima Brođana.

Spomenimo posebno pokojnog Ivan Bitunjca, predsjednika kluba, i dopredsjednicu Elizabetu Kopić, trenutno u domovini, sve vrijedne članove ovog kluba od kojih su neki i u organizaciji ove zabave ili kao gosti ovdje u dvorani  zajedno s nama.

Svojim su radom pomogli mnogima u Posavini i svojim su trudom očuvali tradiciju i žar za posavskim zvucima i ljubav ka majci zemlji, te nam omogućili da, radujući se životu, kroz pjesmu i humanitarno djelovanje, očuvano, njegujemo i dalje.  Zahvalimo im na tome, zajedno, lijepim pljeskom!

023Nakon pljeska upućenog “Brođanima”, inicijatorica osnivanja društva “Posavina Berlin” i organizatorica Posavske zabavne večeri 2019. Viola Šimić je pozdravila goste, zahvalila sponzorima na potpori i posebno timu ljudi koji su pomogli u organizaciji. Zamolila je i za razumijevanje jer je općina zadužena za dvoranu, dan prije održavanja, uobičajeni prostor i broj stolova koji se istovjetno koristio godinama, smanjila za dva reda, inzistirajući da umjesto uobičajena dva, ostanu slobodna i dostupna četiri izlaza u slučaju potrebe. Time je organizator ostao bez dva reda stolova s ukupno četrdeset, danima prije, već rasprodanih mjesta.

Večer je protekla u plesu i igri bez prestanka. Dvorana je bila premala za sve koji su željeli na ovu zabavu pa svi koji su došli u namjeri na licu mjesta kupiti ulaznicu, radi sigurnosnih razloga i ograničenog broja gostiju koji može biti (sjediti ili stajati) u dvorani, i nisu mogli ući. Susreli smo goste,  poput Mira Šerića iz Desau, koji su si dali truda i radi ove zabave “potegli” do Berlina i kažu: “I dogodine ćemo!”

Glazbeni gosti dobro su odradili svoj dio posla i izvrsno su primljeni. pjevalo se i plesalo do sitnih sati.

Večeri su ispred diplomatsdkih predstavništava Bosne i Hercegovine i Hrvatske nazočile: Ankica Gudeljević i Ivana Karanušić. 

Tijekom večeri, s koje prihod ide u h216umanitarne svrhe, dječjem domu u Posavini, prema izboru i odluci organizatora, trajala je rasprodaja tombole. Nakon pola noći, tombola je na bini imala svoje finale.

Darovi sponora, poklon korpe “Dalmatina” i Hrvatske zajednice Berlin, potpisanog dresa rukometaša Jakova Gojuna, te vrijedni novčani bonovi, otišli su u ruke sretnika večeri.

A najsretnija je ipak bila Zrinka Miloš, čija je tombola osvojila prvu nagradu, vrijedan motocikl, dar sponzora Jakova Kolaka, vlasnika kafića Golden Broun.

031Nakon svega, kad je zabava bila pri kraju, i vrijedne domaćice još prodavale kolače i bureke, a osiguranje i organizator pokušavali smiriti malo (ne)veselije goste kojih uvijek na ovakvim zabavama ima, progovorih koju i s oganizatoricom večeri, Violom Šimić.

Zaista sam prezadovoljna, zabava je fenomenalna, pravo ludilo. Radit ćemo u buduće i bolje. Ispričavam se svima koji nisu odmah našli mjesto jer nam je vlasnik dvorane, općina Lichtenrade, dan prije zabave, umanjio kapacitet za četrdeset mjesta. To nam je bio najveći problem, ostali  smo bez već prodananih mjesta pa smo radi toga morali skratiti i plesni podij. Bilo nam je žao od srca, to nismo  mogli promijeniti, mogu se samo ispričavati i reći da se to više nikada neće dogoditi. Ostalo je sve super bilo, ljudu su vrlo zahvalni i puni pohvala na ljubaznost, na hranu, glazbu. Prostor je, to se vidjelo, i premali za ovo, vratili smo skoro 50 ljudi. Zato moramo za dogodine, kad društvo već bude potpuno reigistrirano, potražiti veću dvoranu. Nakon ovog, kad sve saberemo, uslijedit će, a to ćemo činiti svake godine, pomoć negdje u Posavini o čemu ćemo naknadno izvijestiti. Želim posebno zahvaliti obitelji Grgić, Ilija, Anita i Katarina, Ibro Agović, Ivica Čubela sa suprugom i posebno Ivo Šoljić, to je bio moj tim. Hvala sponzorima na pomoći i glazbenicima “Cerovačkom izvoru” i Željku Juriću koji su bili izvrsni. Vidimo se dogodine!”, rekla je Viola Šimić, inicijatorica održavanja ovogodišnje Posavske zabavne večeri  i buduća predsjednica društva “Posavina Berlin”.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments