KNJIŽEVNA ČAROLIJA LJETNE VEČERI

U Zadru predstavljene dvije knjige Marijane Dokoza, roman i zbirka pjesama u koautorstvu s Josip Horvat Macado.

prilog: Sandra Marelja Muić

Zadar/ U  prvom tjednu kolovoza predstavljene su dvije knjige zadarske autorice Marijane Dokoze koja već godinama živi i djeluje u inozemstvu.

Roman „Njegova žena“, u izdanju Despot Infinitus i knjiga poezije „Prijestupnici“, u izdanju udruge „ZaPis“, predstavljene su zadarskoj publici u prekrasnom atriju središnje Gradske knjižnice Zadar.

Popularna autorica, čije knjige „Naranyin plač“ i „Grijesi“ su u kratkom roku postale bestselleri, još jednom se uhvatila u koštac sa stvarnom životnom pričom i pretočila ju u pitak roman, te načela bolne teme ratnih užasa na ovim prostorima.

„Njegova žena“ bavi se mladom, obrazovanom Turkinjom Zehrom u Njemačkoj koja se uda za Bošnjaka Izeta, ne znajući kakav je život vodio prije nego je nju upoznao.  Mučne strane njegovog karaktera i zlodjela koja je počinio u ratu nadviju se nad njen život poput mraka, pogotovo nakon što otkrije da je silovao nedužnu djevojčicu. Knjigu je kratko predstavila Sandra Marelja-Muić, novinarka i prevoditeljica, koja niz godina surađuje sa autoricom.

Kroz večer i promociju publiku je elokventno i s lakoćom vodila Iva Pejković, urednica portala E-Zadar i predsjednica zadarske  udruge pisaca „ZaPis“, te je uz autoricu predstavljen i koautor knjige poezije, pjesnik Josip Horvat Macado.

Posebnost ove zbirke pjesama je u tome što autori djeluju u svojevrsnoj dihotomiji jer jedan drugome odgovaraju pjesmom na pjesmu poput zabranjenih ljubavnika. Macado, pjesnik sa stalnom adresom u Baranji, cijeli život piše ljubavnu poeziju, te se idealno nadopunjuje sa Dokozinim stihovima kojima je glavni narativ ljubav. Osvrte na ovu iznimnu knjigu poezije su napisali i glazbenici Željko Bebek, Petar Grašo i Đani Stipaničev.

Čaroliji  ove ljetne večeri,  koja se održala u prekrasnom unutarnjem dvorištu ispod krošnji stabala, doprinijela je glazba gitare  i zadarska glumica Mia Zara koja je svojom interpretacijom ljubavničkih stihova iz „Prijestupnika“ uspjela postići meditativno ozračje među brojnim nazočnima.

Obje knjige će imati svoje promocije u Biogradu na moru i  u Šibeniku ovog ljeta (09.08. Šibenik i 10.08. Biograd na moru, op.u.).

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments