EKSTREMIZAM NIJE KLJUČ RAZVOJA SRETNOG DRUŠTVA

piše: Žarko Delač

Posljednjih se godina o ljudskim pravima i slobodama svakodnevno može u medijima ponešto čuti ili pročitati, osnivaju se brojne udruge, pokreti ili ukratko mogli bi zaključiti kako je ova tema postala trend.

Obzirom da mnogi od nas žele biti u trendu bilo da se radi o politici, modi ili društvenim pokretima nije čudno kako i ljudska prava imaju brojne pobornike. Naravno kako u tome nema ništa lošeg ali problem nastaje i u ovom slučaju kad težimo krajnostima.

Ne samo u ovom slučaju već općenito radikalni i ekstremni potezi  nisu prihvatljivi te u konačnici štete osnovnoj ideji. Time želim naglasiti kako i ljudska prava trebaju imati granice kao što i neobuzdana demokracija teži u anarhiju.

Stoga je interesantno kako se vrlo malo govori i o obvezama prema državi poput ustavne obveze o služenju vojnog roka i  obrane domovine.

Treba li podsjećati kako se ta obveza nastojala izbjegavati pa je prigovor savjesti bio vrlo popularan dok je bio na snazi zakon o obveznom služenju vojnog roka.

U ostvarivanju ljudskih prava često idemo toliko daleko da zaboravljamo i temeljni kršćanski postulat da je Bog stvorio čovjeka, a ne obratno.

Stoga ne začuđuje kako se u Europskoj uniji  već godinama ne može usvojiti zajednički ustav jer se političari ne mogu složiti oko definicije vjere i ulaska kršćanske europske tradicije u ustav.

Pitanje ljudskih prava je vrlo složeno, osobito kada ono zadire u područje drugog čovjeka. Primjera radi pravo na govor i ljudsko mišljenje je neupitno ali što kada pojedini govori vrijeđaju i unose nemir među druge osobe. Ili kada pojedinci javno uništivaju spomenike ili obilježja čime vrijeđaju osjećaje daleko veće skupine nebutovnika?

Interesantno je u tom promišljanju o ljudskim pravima uočiti razliku, u recimo, pravu na zdravstvenu skrb, rad, dostojanstven život kao osnovnim životnim potrebama u odnosu na pravo životne zajednice isto spolnih brakova, biranje spola ili usvajanje djece.

U tom kontekstu svima je znano kako je Kina u svjetskoj industrijskoj i financijskoj ekspanziji i uspjela je za svoje mnogoljudne državljane osigurati koliko toliko pristojna prava na dostojan život. Je li s druge strane sputala ljudska prava i slobode ili, bi li postala svjetska velesila da nije vođena čvrstom rukom i strogom hijerarhijom.

Za razliku od SAD-a u kojem su ubijanja i pucnjave postale svakodnevne, a kompletan društveni sustav usmjeren na patriotski odgoj i što manje osvrtanje pogleda pojedinaca oko sebe. Imajući ove dvije krajnosti na umu sigurno je kako možemo izabrati zlatnu sredinu i pomiriti osobna i ljudska prava, obveze i dužnosti te izgraditi sigurnu i sretniju budućnost svim građanima naše domovine.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments