SLAVONIJA I BARANJA U LUKSEMBURGU

tekst: Goran Filipović
foto: Anđelko Markulin
Slavonija-Baranja-01 (1)Luksemburg
/ U okviru 36. izdanja Festivala migracija, kultura i građanstva u Luksemburgu je na više od 400 štandova predstavljeno stotinjak nacija i kultura iz cijeloga svijeta.

Hrvatsko društvo Luksemburg na svojem štandu predstavilo je eno-gastronomsku i turističku ponudu Slavonije i Baranje, a nastup je financijski podržao Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Voditeljica projekta Ljerka Radoš kazala je:

„Ove godine odlučili smo posjetiteljima Festivala prezentirati jednju njima vjerojatno nepoznatu regiju, da je dožive kroz kušanje izvrsnih vina i rakija, mesnih i mliječnih prerađevina te ulja, kao i steknu uvid u djelić njezinih turističkih potencijala. Dokaz da smo u tome uspjeli je veliki ostvareni prihod te brojne riječi hvale i poticaja za slične inicijative u budućnosti.“

Slavonija-Baranja-12Logističku potporu projektu dali su Osječko-baranjska županija i tamošnji ured Hrvatske turističke zajednice, a na Festivalu se predstavilo osam tvrtki.

Aktivnostima u Osijeku koordinirao je Zdenko Gverijeri, koji je u Luksemburgu održao i nekoliko poslovnih sastanaka:

Zahvaljujući kontaktima koje nam je pribavio HDL sastao sam se s voditeljima nabave jednog velikog francuskog trgovačkog lanca i nekoliko lokalnih trgovina. Oni su redom iskazali veliki interes za proizvode Slavonije i Baranje te očekuju da im u najkraćem vremenu dostavimo izbor proizvoda za kušanje te komercijalne ponude.“

Slavonija-Baranja-05Najveći interes na Festivalu izazvalo je 14 vrsta vina i 8 vrsta rakija koje je predstavio osječki sommelier Damir Zrno:

„Pokazalo se da su žitelji Luksemburga i regije vrsni poznavatelji vina te ljubitelji žestokih pića. Naša vina bila su im slabo poznata, ali ispostavilo se da su cijenom konkurentna i da posjeduju kvalitetu za međunarodno tržište, kako ona velikih proizvođača vina tako i ponude manjih obiteljskih vinarija.“

Među brojnim posjetiteljima hrvatski štand obišli su i članovi luksemburške Vlade.

Ministrica kulture Sam Tanson zadržala se u razgledanju kulturnih posebnosti istočne Hrvatske te je prihvatila prijedlog Hrvatskog društva Luksemburg da se ostvari komunikacija između budućih europskih prijestolnica kulture Rijeke (2020.) i Esch-sur-Alzette (2022).

Slavonija-Baranja-15 Corinne CahenMinistrica za obiteljska pitanja i integraciju Corinne Cahen upoznala se sa značajkama Osječko-baranjske županije te najavila da će rado prihvatiti poziv u posjet.

Na taj se način otvaraju i mogućnosti proširenja suradnje na druga područja poput znanosti i obrazovanja, o čemu vrijedni članovi ove udruge već oblikuju nove inicijative.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments