I “LASTAVICE” ZAPJEVALE “NE DIRAJTE MI RAVNICU”

prilog: Sonja Breljak
120Kao što smo već i izvještavali, u Zagrebu se za 30. svibnja priprema i organizira veliki koncert povodom 30. obljetnice pjesme Miroslava Škore “Ne dirajte mi ravnicu”. Organizatori koncerta su Grad Zagreb, Zagrebačka filharmonija i Campus, a koncert će izravno prenositi i Hrvatska radiotelevizija.

Uz Miroslava Škoru i njegov orkestar nastupit će Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i tisuću tamburaša iz cijele Hrvatske.

Pjesmu je 01. kolovoza 1991. tijekom progona mještana Aljmaša prvi put službeno stavio u program Radio Osijeka Željko Barba, današnji urednik Odjela glazbenih sadržaja Hrvatskoga radija, i to pod njezinim prvobitnim nazivom “Ja ću se vratiti“. U tom suludom, stravičnom trenutku aljmaškog šlepa, prognanici su poručivali da će se vratiti! Od tog trenutka, pjesma koju je sam narod kasnije preimenovao u “Ne dirajte mi ravnicu“, zavladala je srcima naše domovinske i iseljene Hrvatske.

Pjesma je nastala u Pittsburgu u vrijeme Škorina boravka u Sjedinjenim američkim državama i njegove suradnje s Jerryjem Grcevichem, majstorom svih glazbala koji čine tamburaški ansambl i voditeljem glasovitog iseljeničkog tamburaškog orkestra u Americi.

Ovoj obljetnici se, uz programe HRT-a, pridružio i Međunarodni radijski kanal i web portal Glas Hrvatske te u suradnji s hrvatskim zajednicama u svijetu prikuplja video snimke izvedbe “Ne dirajte mi ravnicu“ te ih objavljuje na društvenim mrežama i web portalu, premošćujući i na taj način daljine koje nas dijele.

S tom idejom, organizirati nešto slično i u Berlinu, Hrvatskom glasu Berlin javila se kolegica Tatjana Rau, urednica Glasa Hrvatske. Ideju prenosim Vokalanom sastavu Lastavice koji djeluje u Hrvatskoj zajednici Berlin.

S idejom se odmah svesrdno složila i Karmen Meić, voditeljica “Lastavica” i predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, te tako već na prvoj probi nastaje premijerna izvedba Škorine pjesme uz pozdrav Hrvatskoj i Hrvatima širom svijeta.

120

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments