S USKOPALJSKIH JESENI

piše: Marica Mršo Kolak
Uskoplje/ U gradu Uskoplju su 21 .10 2012. u 20.00  sati, u Centru za obrazovanje i kulturu otvorene 16 . Uskopaljske jeseni. Uvodnu riječ je na otvaranju izgovorio Tvrtko Krajina, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Uskoplja,  organizotora uskopaljskih jeseni. Govorio je i načelnik Gornjeg Vakufa, Sead Čaušević, zatim ministar kulture Josip Jurina. Potom je na temu „Crkva i Napredak u Bosni i Hercegovini od 1992-2012.” izlagao vlč. Pavo Nikolić. 

Uslijedila je zatim promocija knjige Matka Kovačevića ,,Stazama gordog hoda“ u kojoj se istražuje i opisuje doseljavanje  obitelji Kovačević u bosanske krajeve i djetinstvo i odrastanje Matka u Uskopaljskoj dolini te ostatka  obitelji. Na kraju je uslijedilo opuštanje uz naše domaće tamburaše i sastav zbora Napredak Uskoplje.

Otvorena  je i izložba slika u ulici fra. Grge Martića na kojoj su sudjelovali uskopaljski slikari kako amateri, tako i profesionalci. A to su: Natasa Vukadin, Željko Mitrovic, Martina Žuljevic -Sidže, Blaž Batinić, Marijo Rajić,Toni Šarić, Magdalena Vukadin, Nikica Zeko i Marica Mršo Kolak.

Motivi slikara uglavnom su iz relanog života ovih predjela a prema slikarskom pravcu kreću se u dimenzijama apstraktne umjetnosti, nadreale i moderne umjetnosti. Utisak gostiju bio je iznenađujuće pozitivan, jer nisu znali za to bogatstvo izražavanja i talenat svojih uskopaljskih slikara. U našen gradu još nije aktivno organizovano udruženje likovnih kolonista G. Vakuf -Uskoplje ali se nadamo daljnjem napretku i veselimo izazovu prepuštanje vodama slikarstva. Nadamo se da ćemo ostati zapisani u arhivi sudionika slikara za 16. Uskopaljske jeseni.

Osim izložbe slika, u sedam dana trajanja Uskopaljskih jeseni, održane su brojne druge aktivnosti i predstavljeni brojni gosti, primjerice Kazalište slabovidnih iz Zagreba „Novi život“, predstave za djecu, projekcija dokumentarnog filma. Uz to, u završnici je održan i dječji festival „Uskopaljske krijesnice“. na kojemu djeca pjevaju hitove.

Zadnji dan Uskopaljskih jeseni i u mimohodu kroz grad prošli su :HSPD-Sljeme-Sestine-Zagreb, KUD-Izvor-Generalski Stol, FA-Svesvetska Sela, KUD –Seljačka sloga Zagreb, Kud -Stari hrast2000 N.Travnik , HKD -Napredak Uskoplje, KUD -Posavski biseri-B.Brod, KUD -Jare-siroki brijeg, KUD -Rudine -zupa Vidosi Livno , HKUD -Rama -Prozor, Hkud -Uzdol.

Zatvaranje Uskopaljskih jeseni organizator je obilježio uz večeru i druženje u restoranu.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments