LJERKA THOT NAUMOVA U OSIJEKU

tekst: Jagoda Treneska Cvetičanin
fotografije: MKD Braća Miladinovci 

THOT 1Tradicionalna kulturna manifestacija 22 Dani Braće Miladinov  započela je  23. svibnja u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici u Osijeku gostovanjem hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove.

U organizaciji MKD Braća Miladinovci  najavljen je kao susret ugode s pjesnikinjom dobitnicom prestižnih nagrada Društva makedonskih pisaca među kojima “Danica Ručigaj” i ”Književni most”.

Najprije se nazočnima obratio Boris Trajanovski ,  predsjednik ovoga društva,  a potom je susret otvorila voditeljica  profesorica Jagoda Treneska Cvetičanin pjesničkim  predstavljaanjem  gošće iz Skopja.Potom je prikazala inserte iz dokumentaroga filma o Danici Ručigaj velikom imenu  makedonskog pjesništva koja je poginula u skopskom potresu.

THOT 2Na ovom susretu nazočili su učenici  iz dvije zbratimljene škole Ante Starčevića iz Rešetara i “Goce Delčev” iz Makedonije, točnije općine Ilinden. koji sa svojim profesorima provode  međunarodni projekt Most prijateljstva u kome je Toth Naumova koordinatorica.

Ravnateljem Tihomir Batalo iz Rešetara i ravnateljica Dušanka Krstevska iz Ilindena obratili su se tom prigodom istaknuvši Ljerkino  zalaganje i doprinos za zbratimljenje ovih opština  gradeći  mostove između njezine dvije domovine rodne Hrvatske i Makedonije.

Program je nastavljen pjesničkim mitingom na makedonskom i hrvatskom jeziku iz 17 objavljenih  knjiga .Stihove gošće iz Makedonije čitali su učenici iz dvije škole.

Voditeljica Treneska Cvetičanin pročitala je dijelove recenzija objavljenih u zbirkama pjesama,a potom je to Ljerkino predstavljanje zaokružila  njezinim aktivnostima u Zajednici Hrvata u Skopju i dugogodišnju urednicu   novina “Hrvatska riječ” .

Susret ugode  s napomenom dvije domovine završen je stihovima koje je interpretirala sama autorica.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments