SLIKE JÜRGENA MITRANSKOG U ŠIBENSKOM MUZEJU

prilog: Sonja Breljak
jurgenŠibenik
/ U Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika prvoga dana kolovoza otvorena je izložba slika pod nazivom “Treperenje”,  Jürgena Mitranskog, akademskog slikara iz Berlina.

Akademski slikar Jürgen Mitransky inspiraciju za svoja djela nalazi u igri svjetla i mora na otoku Murteru i oko Murtera.

Jürgen Mitransky je rođen u Rendsburgu (Schleswig-Holstein). Njegovo obrazovanje i zanimanje vodilo ga je od dekoratera izloga, preko studija grafičkog dizajna i funkcije umjetničkog direktora raznih reklamnih agencija, do studija Likovne akademije u Berlinu i nastavne djelatnosti na gimnaziji, a konačno i pri Akademiji likovne umjetnosti u Berlinu i Braunschweigu.

mipMitransky se bavi promatranjem prirode, crtežima akta i predmeta, slikanjem krajolika, odnosa svjetlosti.

Izlagao je u Berlinu, Kielu, Neumünsteru, Šibeniku, Trogiru, Splitu, Zagrebu…

Brak s Hrvaticom Nadom Putniković s Murtera, redoviti boravci na otoku, posebno dojmovi svjetlosti i mora, utjecali su i na slikarstvo Jürgena Mitranskog. A taj se utjecaj osjeti i na djelima iz sastava netom otvorene izložbe u šibenskom Muzeju.

2U Berlinu sam posjetila i pratila više izložbenih postava Jürgena Mitranskog.

Na profesionalnoj stranici Jürgena Mitranskog još je moj tekst iz 2011. godine naslova “Impresija svjetla i mora” o njegovoj izložbi u Komunalnoj galeriji berlinske općine Charloottenburg, a Hrvatski glas Berlin je označen kao “FREUNDE IM WEB”.

Zid moga stana krasi jedna od njegovih slika a na mom radnom stolu je kamičak  s Murtera koji je svojom rukom oslikala slikarova supruga Nada. Jasno, i na njemu su motivi mora.

Uistinu, zalužili su pažnju hrvatske javnosti ovi berlinski zaljubljenici u svjetlost, boje, more, Murter i Hrvatsku.

Šibenska likovana publika izložbu “Treperenje” Jürgena Mitranskog u Muzeju grada Šibenika može razgledati tijekom cijelog kolovoza. Toplo ju preporučamo.

Muzej grada Šibenika je na adresi: Ul. Gradska vrata 3, 22000, Šibenik.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments