DODATNI NAVODI MINISTARSTVA VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA - Hrvatski Glas Berlin

DODATNI NAVODI MINISTARSTVA VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA

Priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske
.

ministarstvoZagreb, 17. kolovoza 2019./ – Dodatni navodi o slučaju Elizabete Mađarević zbog iznimnog interesa javnosti

Potaknuti pojačanim interesom javnosti, a nastavno na jučerašnje priopćenje Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kojim se Ministarstvo ogradilo od stajališta koja je na svome Facebook profilu objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Elizabeta Mađarević, od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Berlinu, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova proširuje dano priopćenje sljedećim navodima:

– Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ograđuje se od svih izjava i postupaka obilježenih ksenofobijom, rasizmom i svim drugim oblicima netolerancije, bez obzira na to od koje osobe dolaze i koja je pozicija te osobe u hijerarhiji Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske.

– Prema odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, prihvaćene svugdje u svijetu, miješanje u unutarnje stvari države primateljice, tj. države u kojoj diplomat djeluje, uključujući i komentare o dužnosnicima te države, je neprihvatljivo. Diplomati su upućeni u inozemstvo djelovati u pravcu jačanja ugleda Republike Hrvatske, a ne narušavanja njezina ugleda i nanošenja političke štete.

– Diplomati su svjesni da što god da rade tijekom mandata, u privatnoj sferi ili u slobodnom vremenu, može imati i ima veze s diplomatskim poslom koji vrše. Pravo na drugačije mišljenje i sloboda govora ne može podrazumijevati nepoštivanje Ustava Republike Hrvatske i svih drugih zakona te međunarodnih konvencija na snazi u Republici Hrvatskoj, kao i normi diplomatske profesije. Osobe koje su se posvetile diplomatskom pozivu ujedno prihvaćaju odgovornost predstavljanja države, svih njezinih institucija i građana, u privatnom i službenom svojstvu za mandata u inozemstvu, te svojim stajalištama ne smiju izlaziti iz okvira službene politike Republike Hrvatske. U tome smislu, propisi koji uređuju prava i obveze djelatnika u Službi vanjskih poslova Republike Hrvatske, potpuno su jasni.

– Republika Hrvatska zagovara i provodi borbu protiv svih oblika nesnošljivosti i omalovažavanja na svim razinama.

Kako je javnost obaviještena, postupak utvrđivanja činjenica u ovome slučaju je pokrenut.

Related Post

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Ante KaracicZrinko Šimunić Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Ante Karacic
Guest
Ante Karacic

Najavljeni potez udaljavanje iz sluzbe nije dovoljan.Treba provjeriti kompletnu proceduru izbora za diplomaciju.I kako je moguce da osoba sa takvim “gardom” prodje.Za Elizabetu nema problema ona si je ovim potezom obezbjedila dobru poziciju za preuzimanje funkcije na desnici.Mozda je to i namjerno uradila.

Ante Karacic
Guest
Ante Karacic

Draga Elizabeta, nisi ti nista kriva. Krivi su kriteriji kako se biraju diplomati. Sito mora biti puno gusce. Kod nas se u prvi plan stavljaju neki nevazni kriteriji. Diplomacija je ozbiljna stvar, jedna mala neoprezna izjava moze donijeti veliku stetu. Recimo na nekom drugom radnom mjestu (cuvanje koza na Dinari) nikome nebi zasmetalo kada bi cobanica rekla cuvam samo bijele koze jer daju vise mlijeka.

Zrinko Šimunić
Guest

Svi mi koji objavljujemo na društvenim mrežama odgovorni smo za svoje riječi – i poslodavac nam može prigovoriti. Naravno, nije lako odrediti do koje granice nam poslodavac smije prigovoriti – ali širenje mržnje, ksenofobijje, rasne diskriminacije na društvenim mrežama neprihvatljivo je za svakog poslodavca. Znam slučaj iz Austrije – gdje je, po meni izvrstan voditelj prodaje, dobio otkaz zbog nacističkih “gluposti” na društvenim mrežama.