SVIJEĆA I RUŽA ZA MARULA

tekst: Sonja Breljak
marulBerlin/ Marko Marulić hrvatski je književnik i kršćanski humanist, otac hrvatske književnosti. Često mu se dodijeva i etnik “Splićanin”. Ostavio je bogat i raznovrstan opus, koji se odlikuje iznimnom književnom stilizacijom, znanjem i vještinom te sposobnošću prilagodbe raznovrsnoj čitateljskoj publici, kaže sveznajuća Wikipedia, upućujući da je velikan, “otac hrvatske kniževnosti rođen 18. kolovoza 145o. godine u Splitu, dakle, na jučerašnji, nedjeljni dan.

Znali su se do prije koju godinu, na ovaj dan oko Marulićeva spomenika u Berlinu, podignutog 2000. godine, okupiti i predstavnici berlinske općine  Charlottenburg-Wilmersdorf u kojoj spomenik stoji, predstavnici udruženja berlinskih Hrvata, Hrvatske nastave Berlin kao i Veleposlanstva RH u Njemačkoj.

Okupili bi se, progovorili koju o velikanu hrvatske književnosti, položili cvijeće, družili se i fotografirali. Bio je to godinama lijep običaj koji je rođen, organiziran i poštovan u vrijeme kada je Savez hrvatskih društava Berlina  vodio pokojni Ivan Bitunjac, dugogodišnji predsjednik Zavičajnog kluba “Brođani Berlin e.V.

Prošle godine su cvijeće podno spomenika na Marulov rođendan spustili “Brođani”, točnije njihova dopredsjednica Elizabeta Kopić. Ove godine nema takvih posjetitelja, niti traga dogovoru između udruga a i bez dijaloga se s njemačkom općinom. I oćenito, svu pažnju ovog svijeta, kao da prije zauzme i zadobije nekultura nego li kultura.

Fotografija nastala jučer, svjedoči kako se ipak barem netko u prolazu sjetio neprolaznog hrvatskog književnika te spustio malu svijeću i crvenu ružu. Hvala mu!

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Čović Ante
Čović Ante
4 years ago

Ruža i svijeća Marulu
Dobar,štovan i kritičan osvrt na godišnjicu Marulu u Berlinu.
Što reći na zaborav svih onih koji su godinama dolazili i klanjali se hrvatskoj veličini.Nije ništa zamjeriti onima koji misle da je to sporedna stvar na svijetu a gdje su oni koji su preuzeli skrb nad Marulićem ( općina Charlotenburg/Wilmersdorf)
Bili su aktivni sve dok nisu postali počasni građani grada Splita
( Gotz i M .Thiemman) i svake godine uživaju blagodati Sv.Dujma u Splitu.
Prijateljski pozdrav iz Splita
Čović

Ivica Košak
4 years ago

Da nema izvrsne medijske pratnje HGB i jedan od rijetkih posjeta (onih izvan Berlina) pao bi u zaborav. http://www.hrvatskiglas-berlin.com/?p=134938

Kopić Elizabeta
Kopić Elizabeta
4 years ago

Da,istina je draga Sonja da su Hrvati svake godine dok je naš Ivan Bitunjac bio predsjednik SHDB posjećivali i položili cvijeće našem Maruliću.

Nema Ivana ,nema se više tko brinuti a mislim da se sa pravom treba pitati pa gdje je sadašnji Upravni odbor SHDB?Pozdrav iz Slavonskog Broda,Elizabeta Kopić