SURADNJA KOJA OBEĆAVA

Zbratimljene općine Rešetari i Ilinden već  godinama produbljuju uspješnu suradnju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto: Risto Tomovski i Don Davor

folklorDelegacija općine Rešetari i članovi Kulturno-umjetničkog društva “Drežnik”  iz sela Drežnika gostovali su  u Skoplju od 30. kolovoza do 1. rujna.

U Domu kulture “Ilinden” u istoimenome naselju u Skoplju 30. kolovoza KUD “Drežnik”održao je koncert.

Goste je pozdravio gradonačelnik Ilindena Žika Stojanovski a potom je načelnik Rešetara Zlatko Aga uz pozdrave zahvalnosti i prijateljstva uručio poklone.

U prepunoj sali ljubitelji folklora imali su mogućnost uživati u pjesmi i igri kao i tradiciji slavonskoga kraja a osobito u izvođenju šetanih kola koje ovo društvo njeguje od svog osnutka 06.11.1990.godine.

Posjeta delegacije iz općine Rešetari s načelnikom Zlatkom Agom i predsjednicom Općinskog vijeća Milkom Perković iskorišćena je za niz radnih sastanaka s gradonačelnikom Ilindena Žikom Stojanovskim i njegovim suradnicima  na kojima su razmjenjena iskustva za projekte i mogućnosti zajedničkih ulaganja budući  je poznato da je općina Rešetari treća općina u Hrvatskoj po iskorišćavanju sredstava iz EU fondova.

Potom su gosti posjetili industrisku zonu u općini Ilinden, znamenitosti ovoga predivnoga naselja i produžili upoznati Skopje od tvrđave “Kale” i crkve “Sv. Spas” u starom dijelu grada i uputili se u obilazak Spomen doma Majke Terezije.

U večernjim satima nazočili su Sv. misi u Katedrali “Presveto srce Isusovo”. Poslije mise održali su kratak koncert u crkvenom dvorištu, u pridružbi skopskoga župnika Don Davora, monsinjora Antuna Cirimotića, časnih sestara, vjernika i članova zajednice Hrvata u Makedoniji. Duhovni susret iz crkve nastavljen je u obližnjem kafiću uz prigodno druženje gostiju s Don Davorom.

Gostovanje delegacije iz općine Rešetari i KUD “Drežnik “ samo je nastavak prijateljske suradnje. Općina Rešetari iz Hrvatske s općinom Ilinden iz Republike Sjeverne Makedonije potpisale su 2012. godine Sporazum za međusobnu suradnju i prijateljstvo s kojim su predviđeni zajednički projekti u oblasti kulture, turizma, gospodarstva, obrazovanja i sporta.

Godinama se ova suradnja uspješno produbljuje razmjenom iskustava i mnogobrojnim zajedničkim projektima koji pridonose u razvoju zbratimljenih općina. Među njima osobito se ističe međunarodni projekt “Most prijateljstva” između škola “Ante Starčević” iz Rešetara i “Goce Delčev” iz Ilindena na osnovu potpisanog Sporazuma za međusobnu suradnju s ciljem razmjene poštovanja različitih kultura i upoznavanje s drugim obrazovnim sistemima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments