ODRŽANI “DANI HRVATSKOGA FILMA” U DARMSTADTU

prilog: Goran Filipović
zelicDarmstadt/ U okviru obilježavanja pedesete obljetnice osnivanja Hrvatske katoličke zajednice Darmstadt, u tom gradu održani su i „Dani hrvatskoga filma“.

U suradnji s kinom “Kinopolis programmkino rex” i Hrvatskom maticom iseljenika prikazana su četiri hrvatska filma različitih žanrova.

Filmski dani otvoreni su sjajnom komedijom „Sve najbolje“ Snježane Tribuson u kojoj se isprepliće niz komičnih ljubavnih (ne)zgoda, a u glavnim ulogama briljiraju Ksenija Marinković i Goran Navojec.

Odlično je prihvaćena i drama „Imena višnje“ koja govori o univerzalnoj ljubavi, ljudskoj toplini i nedaćama starijeg bračnog para koji su pod redateljskom palicom Branka Schmidta utjelovili Ivo Gregurević i Nada Đurevska.

Dokumentarac „Sve je bio dobar san“ o vukovarskom heroju Jean-Michelu Nicolieru potresla je gledatelje u kino dvorani u Darmstadtu. Priča redatelja Branka Ištvančića proučava događaje iz vremena početka rata u Hrvatskoj, dolazak Francuza Jean-Michela Nicoliera u Hrvatsku, njegovu borbu, kao i mučeničku smrt na Ovčari, a sve kroz vizuru njegove majke Lyliane Fournier koja još uvijek traga za posmrtnim ostacima svojega sina.

Dani hrvatskoga filma u Darmstadtu zaključeni su izvanrednim igranim filmom „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ redatelja Silvija Petranovića koji su pratila mnoga djeca sa svojim roditeljima. U ovom najgledanijem dječjem igranom filmu u Hrvatskoj posebno su impresionirali mladi glumci Mile Biljanović kao šegrt Hlapić i Ela Lulić u ulozi Gite.

Direktor “Kinopolis programmkino rex”, Marcel Kurth, izrazio je zadovoljstvo suradnjom s Hrvatskom katoličkom zajednicom Darmstadt koja je započeta još prije pet godina sličnim projektom.

„Jedna od naših programskih smjernica je prikazivanje filmova iz zemalja koje su u svijetu kina manje eksponirane. U Hrvatskoj ima odličnih filmova, to se moglo vidjeti i ove godine“, naglasio je Kurth.

Organizacija „Dana hrvatskog filma“ u Darmstadtu ne bi bila moguća bez svesrdne pomoći Hrvatske matice iseljenika, jednog od pokrovitelja cjelogodišnje priredbe „Godina hrvatske kulture 2019. u Darmstadtu“, a osobito Odjela za kulturu i Nives Antoljak.

Dani hrvatskog filma središnji su dio kulturnog programa u Darmstadtu koji će biti zaključen prikazivanjem filma „Mary’s Land“ s tematikom Međugorja te velikom svečanom akademijom 30. studenog i 1. prosinca 2019. godine.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments