MOMAK IZ NAŠEG SOKAKA

EDIN TERZIĆ – Od autsajdera do trenera godine

tekst: Ante Karačić

Iserlohn/ Edin Terzić je rođen 30.10. 1982. god. u Mendenu. Dijete je prve generacije doseljenika, rođen u Njemačkoj. Majka mu je iz Osijeka a otac iz Gornjeg Vakufa.

Nogomet mu je uvijek bio prioritet. Igrao je u više lokalnih klubova oko Iserlohna, kao: Ostrich Iserlohn i Borusija Droschede.

Rano je završio sportsku akademiju te je počeo u Borusiji Dortmund raditi sa svim kategorijama mladih selekcija i to od 2010. do 2015.

Slaven Bilić ga na vrijeme primjećuje te ga angažira da sa njime u tandemu bude co. trener 2013. -2015. u Besiktasu Istambul a godine 2015. -2017. u West Ham Unitedu. Rad sa Slavenom kako i sam Edin često kaže, ostavio je na njega veliki trag.

Godine 2018. vraća se u Borusiju Dortmund gdje postaje co.trener prve momčadi u duetu s trenerom Lucianom Favre. Te dvije godine je Borusija odigrala po sistemu dvakoraka naprijed i jedan nazad. Bilo je odličnih a i katastrofalnih utakmica. Nikako  nisu mogli doći do kontinuiteta jedne veće serije dobrih igara i pobjeda.

To je doprinijelo da je Favre u prosincu 2020. dobio otkaz. Automatski je, dok se ne nađe zamjena, povjereno Edinu da vodi ekipu budući  je dobro pozna jer je 2 godine radio s njima kao co. trener.

Rukovodstvo kluba je uspjelo pronaći trenera ali koji će poćeti rad u novoj sezoni. Tako da su Edinu prepustili da vodi ekipu do kraja pa šta bude.

Početak je bio loš,  izgubili su nekoliko utakmica. Obrana se ponašala kao da su na godišnjem a golman Burki je bio katastrofalan.

Borusija je gubila utakmice gdje je bila bolja iz prekida ili nabacivanja iz kornera. Već je bilo na ivici da li će dogurati do kraja i onda se Edin odlučio za par smjelih odluka.

Standardni golman Burki je otišao na klupu a desilo se par puta i Marku Rojsu da bude zamijenjen.

I onda je sve krenulo. Igraci Borusije su se počeli buditi iz sna i na svakoj utakmici se rastrčali tako da se sada na kraju može reći da su na terenu počeli i lepršat.

To je doprinijelo da su osvojili njemački kup a imaju velike šane i da se plasiraju i u ligu šampiona.

Sve je to doprinijelo da se u medijima sve više govori da će Edina nominirati za trenera godine.

Veliki uspjeh mu je i da je dvaput u prvenstvu i jednom u finalu kupa uspio pobijediti trenutno najplaćenijeg trenera u Europi, Nagelsmana koji vodi ekipu Lajpciga.

Poslije osvajanja kupa predsjednik Borusije je rekao: “Edin je preuzeo ekipu kada je bila gotovo mrtva a sada igraju najbolji nogomet u Europi. U spio je vratiti i Marka Rosa koji ponovo igra fenomenalno.”

No, sve to neće doprinijeti da ostane prvi trener Borusije jer je prije dva mjeseca potpisan ugovor s drugim trenerom.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments