PISMO IZ PITTSBURGHA - Hrvatski Glas Berlin

PISMO IZ PITTSBURGHA

U pismu pisanom za posjeta USA, Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova a donedavni veleposlanik RH u Berlinu, između ostalog piše sljedeće:

grlicUpravo sam u Pittsburghu, na obilježavanju 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice. Prvi puta u životu sam ovdje. Bio sam presretan vidjeti i doživjeti hrvatsko zajedništvo koje se njeguje tolike godine.

Obratio sam se nazočnima, među kojima je puno i onih koji nisu toliko njegovali hrvatski jezik, ali su ostali mentalno i kulturološki prvrženi starom kraju, Hrvatskoj Domovini.

Zahvalio sam im na velikoj i neprocjenjivoj podršci za vrijeme Domovinskog rata i velikosrpske agresije.

Kao netko, tko se 1991. vratio iz Švicarske, poznata mi je Vaša  velika uloga, neprocjenjiv politički, gospodarski i humanitarni angažman Hrvata diljem svijeta: od Australije i Novog Zelanda, SAD-a Kanade, Južne Amerike i Europe.

Hrvati izvan Domovine imali su veliki utjecaj na političke elite zemalja u kojima su živjeli kako bi međunarodno priznanje moderne Hrvatske uslijedilo što prije. Nikada se ne ćemo dovoljno odužiti za taj veliki prinos Vas Hrvata u iseljeništvu. No, i sam čin spoznaje o Vašoj važnoj ulozi znak je našega poštovanja i priznanja koje ne će bti zaboravljeno.

No, najljepše od svega bilo bi kada bi se Hrvati vratili u svoju Domovinu, jednako tako i u Bosnu i Hercegovinu. Od samih početaka je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pozivao Hrvate na povratak, a bilo je ustrojeno i posebno ministarstvo. Sada je to Središnji državni ured za Hrvate izvan Domovine…

Želim Vam reći kako nam je izuzetno stalo do Vašeg uključivanja, ali i do Vašeg povratka. Česti su slučajevi da mlađe generacije, čak druge ili treće, nalaze kako je kvaliteta života u Hrvatskoj bolja nego u nekim drugim zemljama. Ova hrvatska domoljubna Vlada svakako radi na što boljem uključivanju iseljenih Hrvata. Nismo možda u svemu perfektni, no znajte da ste Vi u velikom hrvatskom srcu koje je nedjeljivo.

Radimo svi zajedno, predlažimo, borimo se svatko na svoj način. Budimo optimisti i gajimo nadu – nada je kršćanski zavjet koji nas obvezuje.

Vjurujem u budućnost naše Hrvatske, naše prelijepe Domovine, ali i u Vas, drage Hrvatice i dragi Hrvati, ma gdje bili…

 

0 0 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
11 months ago

Gospodine Radman Grlić zahvaljujemo Vam na Vašem pozdravnom govor,sa puno emocije.Slične pozive nam šalje i predsjednica RH,Kolinda Grabar Kitarović.Svi ti pozdravi i pozivi,zbližavaju nas na krstkoročno.
Pod moto.Radimo svi zajedno,borimo se svaki na svoj način.Budimo optimisti i gajimo nadu-nada je kršćanski zavjet,koji nas obavezuje.Nama iseljenicima potrebne su ipak,konkretne i čvrste radne smjernice,na kojima bi radili društveno i pojedinačno zajednički planski.Koje bi nas približile više na dugoročno,-odnosno zajednički viječno.Za obostrano jednako dobro,na relaciji Hrvatska Domovins i njezino iseljeništvo.