MI SE ZNAMO VESELITI

tekst: Sonja Breljak
foto: Ivan Salopek i Sonja Breljak … foto album

mar 2Berlin/ “Došel bu došel, sveti Martin, on ga bu krstil, ja ga bum pil!” Ovom kajkavskom veselicom započela je tradicionalna proslava Martinja, i inače najposjećenija zabava u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin.

Dobro mi došel prijatelj“, zapjevala je i predsjednica ovog hrvatskog udruženja, Karmen Meić, pozdravljajući sve i želeći dobrodošlicu svima te najavljujući program u kojemu je potom kao prvi nastupio mali folklor.

Predivna su bila djeca, spontana i vesela i sretna pod pogledima brižnih i ponosnih roditelja, pokazati naučeno. Mali folklor, pokazalo se kao i uvijek do sada, vrlo uspješno vode i pripremaju Ankica Andrić i Ivonne Kiš.

Potpomognuti glazbom i pjesmom Tomislava Gele i Dražena Podoljaka, glazbenika koji su u ovoj martinjskoj večeri zaduženi za glazbeni i zabavni dio, folkloraši su dopratili “biskupa Martina” pjevajući: “Veselo, veselo Zagorci, vesele naravni mi smo svi. Mi se znamo veseliti, Bog nas naj poživi!

Ceremonija krštenja mladoga vina centralni je događaj večeri u kojem sudjeluju folkloraši te „biskup Martin“ u liku Ivana Tušeka koji vodi obred kršenja uz martinjske vinske zapovijedi, statut i litanije kojima se na duhovit način priziva dobra kapljica i dobar zalogaj.

Nakon obilnog blagoslova i vina i publike, biskup i njegova svita napustili su pozornicu uz pjesmu “Još ni jedan Zagorec nije prodal vina, već  mu ga je popila njegova družina”. mar

Netom kršteno mlado vino, sudjelovanjem Zvonka Dužaića, inače neposredno zaduženog za organizaciju ove večeri koji je pridržavao vinsko burence  i Željka Matića koji je vodio licitaciju, prodano je, od početne cijene od 50 eura, za točno 250 eura kojih je, u zanimljivom natjecanju “tko da više”, ponudio i isplatio te burence vina i dobio, Tomo Budimir.

Tijekom večeri svoj program je izveo i veliki folklor Hrvatske zajednice. Pokazali su, i dobili lijep pljesak publike, zagorske plesove koje su izvodili i na sinoćnjem Susretu kultura u općini Neukölln u kojoj se i nalazi Hrvatska zajednica Berlin.

Na početku večeri ovoj martinjskoj veseloj fešti, ispred Veleposlanstva RH, nazočila je Marica Jurić, ministar savjetnik. A potom se, veoma srdačno pozdravljen od svih posjetitelja, pojavio i ministar Gordan Grlić Radman sa suprugom Marijanom te Ivana Karanušić, diplomatska savjetnica u Veleposlanstvu RH u Berlinu.

Predsjednica Hrvatske zajednice Berlin, Karmen Meić, pozdravila je i izrazila zadovoljstvo dolaskom na martinjsku zabavu ministra vanjskih i europskih poslova koji je donedavno bio veleposlanik u Berlinu i čest gosdt ovog udruženja, te ga pozvala reći nekoliko riječi.

Gordan Grlić Radman koji u Berlinu inače boravi u službenom posjetu, na poziv njemačkoj ministra vanjskih poslova sudjeluje u obilježavanju 30 godina od pada Berlinskoga zida, izrazio je veliko zadovoljstvo imati vrijeme i mogućnost posjetiti Hrvatsku zajednicu i martinjsku zabavu na kojoj, kao veleposlanik nije ima priliku biti. Podsjetio je i na to da je u vrijeme velesposlaničke dužnosti, kao znak potpore uplatio vrijednost godišnje obiteljske članarine Hrvatskoj zajednici Berlin, te to namjerava opet učiniti.

Ministar Grlić Radman se dosta zadržao u Hrvatskoj zajednici, ljudi su mu prilazili, čestitali, željeli se fotografirati s njim ili ga tek pozdraviti. Našao se i u kolu i plesu te je i zapjevao s ostalim veselim gostima, prije nego li je, srdačno pozdravljen na odlasku kao i na dolasku, napustio Hrvatsku zajednicu Berlinu u kojoj su pjesma i ples potrajali do kasnih sati.

Nije ovoj večeri nedostajalo niti uzbuđenja. Trajalo je za čitanja sretnika koji su kupili tombolu i imali na njoj broj. Za pripremu i provedbu tombole zaduženi su bili Mira Kiš i Zvonko Dužaić.  Bilo je tu raznih nagrada: cvijeća, kućnih potrepština, ukrasa, bonova za večeru, karte za put u Hrvatsku… Prvu nagradu – pečenog odojka, dobila je Ivonne Kiš.

A tu svirka nije stala zahvaljujući Tomislavu Geli i Draženu Podoljaku koji će, prema najavi predsjednice Karmen Meić, svirati i na dočeku Nove godine u Hrvatskoj zajednici Berlin.

mar 1

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Karmen
Karmen
4 years ago

Kad struka piše onda se tu profesionalnost krije u svakoj rečenici. Divna nasa Sonja, samo ona moze biti perom profesionalac, a srcem naša aktivistica u svakom segmentu rada naše Hrvatske zajednice. Sonja, volimo te!!!
Predsjednica Hrvatske zajednice Berlin
Karmen Meic