BOŽE, ČUVAJ HRVATSKU

tekst: Sonja Breljak
foto: Branko Breljak
019Berlin/ Ugodnu večer proveli su Hrvati u Berlinu na proslavi Dana državnosti Republike Hrvatske u organizaciji i u prostorijama Hrvatske kulturno-umjetničke i sportske zajednice.

Pozivu na svečanost odazvali su se i veleposlanik RH, Ranko Vilović sa suprugom Ivankom kao i svećenici HKM Berlin, župnik  fra Frano Čugura i fra Ivan Macut.
Program večeri vodila je potpisnica ovih redaka i započela ga pjesmom Domovina s našeg glasila i iz pera našeg suradnika Nikole Šimića Tonina.

Potom su najmlađe članice Hrvatske zajednice, Nikolina i Natalija Sučić pročitale par povijesnih detalja o održavanju Saborske skupštine 1991. godine, na kojoj je donesena Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Bio je to zatim trenutak za poslušati i zapjevati hrvatsku nacionalnu pjesmu. “Lijepu našu” je prelijepo zapjevala Ana Draganović. 

Nakon uvodnog dijela svečanosti, na podiju se našla predsjednica Zajednice Mira Kiš. Poželjela je svima dobrodošlicu, spomenula se onih koji su se žrtvovali za domovinu, a i  prije koji dan preminulog dugogodišnjeg člana  Zajednice, Milana Wolfa, te pozvala na minutu šutnje.

Potom je Mira Kiš mikrofon predala veleposlaniku Viloviću.

Ranko Vilović je čestitao svima Dan državnosti te se prisjetio i podsjetio kroz što je sve Hrvatska prošla u posljednje 24 godine, te koliko je puno, unatoč problema koje ima, ipak postigla u očima svijeta (oslobođenje, samostalnost i neovisnost, članstvo u EU, NATO-u) a kao potvrdu tog uspjeha je spomenuo posljednju, nedavno donesenu odluku o ukidanju svih ograničenja pri zapošljavanju hrvatskih radnika i sudjelovanju hrvatskih tvrtki na njemačkom tržištu rada.

Biti svoj, biti što jesi, ne znači ne primiti, ne uzimati, ne saživjeti, ne obogatiti već znači ne zaboraviti, ne odreći se, njegovati, uzgajati, ljubiti. Jezik, pjesma, pismo, običaji, povijest, vjera …sve vrijedno i drago i toplo što se da sačuvati –sačuvajmo, nedajmo. Na tom putu je i Ana Draganović, dvadeset i jednogodišnjakinja koja je večeras domovini i nama svima na čast zapjevala Hrvatsku himnu. Ani hvala na tim lijepim trenucima. Ana je rođena u Berlinu, studentica je germanistike i teologije za prosvjetni put. Poznajem ju a vjerojatno i brojni od vas, od njenih malih nogu, iz katoličke misije …iz dječjeg zbora Berlinski mališani, kao ministranticu, čitačicu, iz folklora, Zbora mladih, glazbenu pratnju, solisticu i članicu Mješovitog zbora HKM.

Pjevanje je ono što mi najviše leži na srcu. Najviše volim duhovnu glazbu jer u njoj mogu slaviti Onoga koji mi je i dao taj dar, rekla mi je Ana.

Često i s uživanjem slušamo prelijepe duhovne napjeve koje Ana pjeva u crkvi ponosni na ovo naše dijete koje toplo i iskreno njeguje, pazi i širi više dijelova hrvatskog identiteta …jezik, glazbu i vjeru, rekoh najavljujući Anu Draganović i njenu izvedbu pjesme “Bože čuvaj Hrvatsku”, autora Drage Britvića koju su okupljeni pozdravili pljeskom.

Plesovima iz Zagorja koje su izvodili i nedavno za Festivala nacija na Prager Platzu, izvrsno se predstavio folklor Hrvatske zajednice kojeg vodi Ankica Prskalo.

Prije nego se, nakon recitala, pjevanja i govora, počelo sa zabavom, večerom i plesom i pjesmom za koji se pobrinuo sastav “Plamen”, predsjednica Kiš je pozvala župnika fra Franu Čugura da se obrati s par riječi. Fra Frano je izmolio Očenaš i Pokoj vječni onima koji su živote dali za domovinu i svima dragima preminulima te se u molitvi obratio Gospodinu i da Hrvatskoj pošalje takve političare koji će misliti na opće dobro a ne na svoje sitne interese, takve političare koji će sve učiniti da mladi ljudi, mlade obitelji ne napuštaju Hrvatsku već da im ponude novu perspektivu, miran i stabilan  život u svojoj domovini.

Tijekom večeri predsjednica Mira Kiš i dopRedsjednik Ivan Vidović uručili SU cvijeće Katarini Pregelj, dugogodišnjoj članici Hrvatske zajednice koja nakon više decenija boravka u Berlinu i ostvarenja zaslužene mirovine, odlazi put domovine. Sretan povratak!

Bila je to ugodna večer i lijep nastavak već tradicionalne proslave Dana Državnosti u Hrvatskoj kulturno-umjetničkoj i sportskoj zajednici Berlin e.V.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments