ZORAN MILANOVIĆ-NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKE

Zagreb/ Novi hrvatski predsjednik narednih pet godina je Zoran Milanović. Rezultat je to obznanjen nakon obrade glasačkih listića ponovljenog glasanja održanog jučer, 5. siječnja 2020. godine.

Naime, prebrojavanje glasačkih listića u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i iseljeništvu, pokazalo je da je Zoran Milanović osvojio 52,70 posto glasova a Kolinda Grabar Kitarović 47, 30 posto glasova birača koji su ispunili svoje građansko pravo i dužnost.

Zoran Milanović je rođen 30.10.1966. godine u Zagrebu gdje je proveo djetinjstvo i školovao se.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu i bio dobitnik Rektorove nagrade.

Novoizabrani hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je predsjednik hrvatske Vlade u razdoblju od 2011. do siječnja 2016. te predsjednik SDP-a od 2007. do 2016. godine.

Nakon studija zaposlio se kao pripravnik na Trgovačkom sudu u Zagrebu, a 1993. odlazi u Ministarstvo vanjskih poslova. Kao pripadnik OESS-a 1994. odlazi u mirovnu misiju u tada ratom zahvaćeni Nagorno Karabah (Azerbejdžan), a 1996. imenovan je savjetnikom u hrvatskoj misiji u EU-u i NATO-u u Bruxellesu, gdje je 1998. završio poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava te stekao titulu magistra.

Milanović 2004. stavlja na raspolaganje svoj mandat pomoćnika ministra vanjskih poslova i na poziv tadašnjeg predsjednika SDP-a Ivice Račana postaje član Izvršnog odbora SDP-a i međunarodni tajnik te stranke. Nakon smrti Ivice Račana u travnju 2007. Milanović je na unutarstranačkim izborima izabran za predsjednika SDP-a u lipnju 2007., pobijedivši Željku Antunović, Milana Bandića i Tonina Piculu.

Na parlamentarnim izborima u studenom 2007. HDZ ponovno osvaja vlast a Milanović postaje vođa oporbe kao predsjednik SDP-a i kluba te stranke u Hrvatskom saboru. U izbornoj 2011. SDP potpisuje koalicijski sporazum s HNS-om, IDS-om i HSU-om te kao Kukuriku koalicija 4. prosinca izlaze na izbore i osvajaju 80 mandata, odnosno natpolovičnu većinu u Saboru.

Nakon mandata na čelu Vlade i gubitka parlamentarnih izbora krajem 2015., Milanović podnosi ostavku na mjesto predsjednika SDP-a  i osniva privatnu tvrtku koja se bavi konzultantskim uslugama. Kandidaturuza predsjednika Republike objavio je u lipnju 2019. godine.

Zoran Milanović oženjen je Sanjom Musić-Milanović, doktoricom znanosti iz područja epidemiologije, a imaju sinove Antu Jakova i Marka.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivana Jolić
Ivana Jolić
4 years ago

Čestitam novoizabranom predsjedniku RH Milanoviću, i nadam se da se srami i odriče od svoje prethodno izrečene izjave o Hrvatskoj, kao “slučajnoj državi”?!

Pustimo ga neka pokaže radom i djelima dostojnost predsjednikovanja Hrvatskom.

Tu je i Zakon i Ustav RH, hvala Bogu.

Josip Mayer
Josip Mayer
4 years ago

Rekao bi.Poštujmo instituciju predsjednika države , poštujmo volju naroda.