ZAGREBAČKI SOLISTI U BERLINSKOJ VIJEĆNICI

tekst  i foto: Sonja Breljak…  foto album 

sol 1Berlin/ Sve je započelo 9. siječnja svečanim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU a nastavlja se programom od pedesetak kulturnih događanja koja će biti organizirana širom EU.

“Program  je osmislilo Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova s namjerom kontekstualiziranja hrvatske kulture, kako one baštinske tako i suvremene, s kulturama država u kojima se predstavljamo, stoji na stranicama Ministarstva kulture RH.

sol 8Dio tog kulturnog programa je i sinoćnji koncert Zagrebačkih solista u berlinskoj Crvenoj vijećnici. Dočekala ih je puna svečana dvorana. Bilo je i Hrvata i Nijemaca, iz Berlina i drugih gradova i država, predstavnika društvenog, političkog, kulturnog i vjerskog života grada i države.

Koga prije spomenuti… bili su tu: papinski nuncij Nikola Eterović, biskup Franjo Komarica, zastupnik u Bundestagu Josip Juratović, gospodarstvenik Zoran Andročec, urednik ino izdanja Večernjaka Stipe Puđa, operna diva Evelin Novak, članovi tamburaškog ansambla Wellebit 1902, diplomatski i vojni predstavnici brojnih država, predstavnici njemačkih i hrvatskih društava i udruženja, brojna poznata i nepoznata lica. Uistinu, lijep odaziv pozvanih.

sol 5Koncertu su prethodili pozdravni govori. Govorili su: Gordan Bakota, veleposlanik RH u Njemačkoj, Gerry Woop, državni tajnik za Europu, povjerenik za kulturu i Europu berlinskog Senata, potom Michelle Müntefering, ministrica za međunarodnu kulturnu politiku u Ministarstvu vanjskih poslova SR  Njemačke, te Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu za vanjske i europske poslove Republike Hrvatske. Govornici su naglašavali važnost Europske unije i značenje hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, kao i partnerstvo dviju država jer će na mjestu predsjedavatelja Vijećem EU, nakon pola godine, Hrvatsku naslijediti upravo Njemačka.

“Već me pitaju, hoćemo li i mi u ovoj dvorani imati kakav lijep koncert kad budemo preuzimali predsjedanje Vijećem EU”, rekla je Michelle Müntefering, što je naišlo na odobravanje publike.

sol 4Pozdravne riječi potom je zamijenila predivna glazba. Zagrebački solisti su izveli: Sinfonie d-mol, op 12 Nr. 6, “La casa del diavolo, G506 od Luigi Boccherini, zatim Pintarichiana od Borisa Papandopuloa te Sinfonie Nr. 1 C-Dur, Op. 21. Ludwiga van Beethowena

Završetak koncerta pratio je topao i gromoglasan pljesak publike. Bila je to prava glazbena poslastica u kojoj su svi uživali.

Zagrebačke soliste čine: koncertmajstor Sreten Krstić, violine: Krunoslav Marić, Đana Kahriman, Saki Kodama, Davor Philips, Ivan Novinc i Mislav Pavlin, potom viole: Hrvoje Philips i Lucija Brnadić, violončelo: Smiljan Mrčela i Jasen Chelfi te kontrabas: Mario Ivelja.

Zagrebački solisti su najugledniji hrvatski komorni ansambl, utemelsol 6jen 1953. godine u sklopu Radio-televizije Zagreb (RTV-a Zagreb). Osnivači ansambla bili su Antonio Janigro, Stjepan Aranjoš i Ivo Vuljević. Svoj prvi koncert održali su 5. siječnja 1954. godine. Repertoar ansambla obuhvaća gotova sva razdoblja i stilove, a posebna pozornost usmjerena je interpretacijama baroknih majstora Bacha, Händela i Vivaldija, te Mozarta. Snimili su 60-ak ploča i primili mnoge nagrade, među kojima su medalja UNESCO-a, medalja P. Casals i odlikovanje grada Plauena.

Može se reći ukratko: bila nam je čast i zadovoljstvo u Berlinu slušati Zagrebačke soliste. Lijepo je, kulturno, onim čime se možemo ponositi, u glavnom njemačkom gradu obilježen početak hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Treba nastaviti tako. Neka s hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU, Europom vlada i svojevrsna “kulturna unija”.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments