ODJECI PISANE RIJEČI

prilog: Sonja Breljak
foto: Gradski muzej Požega

ivo andricWiesbaden-Berlin-Požega/ Naša najava literarne tribine na kojoj će se raspravljati o novoj biografiji Ive Andrića „IM BRAND DER WELTEN. Ivo Andrić: Ein Europäisches Leben“, autora Michaela Martensa koju u  srijedu, 12. veljače organizira Ogranak Matice hrvatske u Wiesbadenu, donijela nam je vrlo lijepu pisanu komunikaciju s profesoricom Lidijom Španiček, muzejskom savjetnicom Gradskog muzeja Požega.

Naime, profesorica Španiček nam, pročitavši našu najavu, u  prvom javljanju, piše:

“Veseli me vijest da Matica hrvatska u Wisbadenu priprema predstavljanje knjige o Ivi Andriću, pogotovo jer se u našem Gradskom muzeju u Požegi čuva adresar Milke Trnine u kojem je ova naša hrvatska svjetski poznata operna diva, po majci Požežanka, u adresaru imala upisano ime Ive Andrića u vrijeme kada je on boravio u Rimu. Šaljem Vam skeniranu stranicu i srdačno Vas pozdravljam.”

Jasno, profesorici Španiček žurno odgovaramo, zahvaljujemo na dragocjenoj informaciji te tražimo i odobrenje objaviti fotografiju adresara Milke Trnine koji se čuva u Gradskom muzeju Požega. Na odgovor profesorice Španiček nismo dugo čekali.

“Jako mi je drago da ste se javili sa željom da objavite fotografiju izuzetno vrijednog adresara Milke Trnine iz  našeg Gradskog muzeja u Požegi.

 Prošle godine zahvaljujući sredstvima našeg grada Požege i rada našeg Gradskog  muzeja u Požegu, te naših dobrih suradnika, danas se ovaj izuzetan predmet nalazi u našem muzeju.

 Adresar je prepun imena osoba s kojima je Milka Trnina kontaktirala. Do sada smo sakupili otkupom i darovanjem više od 50 predmeta naše hrvatske operne dive koje na osobit način govore o njezinom privatnom životu, ali i o brojnim osobama koji su se divili njezinom glasu, ali i njoj kao osobi koja je cijeloga života čezula za svojom domovinom.

 ivo andric 2Uz dopuštenje ravnateljice Mirele Pavličić Hein  i na moju radost želim Vam javiti da možete objaviti stranicu adresara. Osim toga šaljem Vam i naslovnicu da se vidi odmah da je to adresar. Adresar je od kože sa pozlaćenim tiskanim slovima.

 Vrijeme kada ga je Milka Trnina ispisivati imenima je početak 20. stoljeća. To možemo zaključiti iz oblikovanja slova na adresaru i prvoj ukrasnoj stranici adresata tipičnog za vrijeme secesije.

 S poštovanjem i srdačno Vas pozdravljam!”

Eto, kako jedna najava vrijednog literarnog susreta koji se u Wiesbadenu ima dogoditi u srijedu koja je pred nama, može donijeti lijepe kontakte, nova saznanja i širenje spoznaja i obzorja. Ove lijepe odjeke pisane riječi šaljemo i na uvid organizatoru tribine u Wiesbadenu, Ogranku Matice hrvatske Wiesbaden i njenom predsjedniku Ivici Košaku.

ivo andric

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ivica Košak
4 years ago

U Wiesbadenu će književnica Lilja Tadić predstaviti biografiju ive Andrića. Ljiljana Tadić­-Adžamić (1978.) Završila studij jezika i književnosti. Objavila dvije zbirke pjesama („Sve moje boje“, „Palimpsest dvadesetih“), dvije zbirke kritika i prikaza („Šumovi povijesti“, „Tumačenjem do teksta“), zbirku priča („Muškarci uglavnom vole žene“) te magistarsku radnju „Kulturalno pamćenje u prozi Ivana Lovrenovića“. Suradnica u brojnim časopisima. Živi u Frankfurtu na Majni. Dobitnica je nagrade na natječaju za najbolju najbolju priču na temu Frankfurt – Domovina ili tranzit? Ostati ili otići?“ („Frankfurt­
Heimat oder Transit? Bleiben oder gehen?“).