AKCIJA I INTERAKCIJA

prilog: Sonja Breljak

Ništa ljepše nego kad objava kojeg priloga na Glasu izazove kakvo reagiranje, a ono donese nova saznanja a nama i novu suradnju kao u slučaju komentara i reagiranja na prilog i objavu Međunarodnog natječaja za najbolje pjesme posvećene Nikoli Tesli što ga je raspisala udruga Kulturosfera iz Zagreba a koja ima namjeru te pjesme ukoričiti u zbornik.

Na sadržaj natječaja kojeg nam je poslao kolega Milivoj Pašiček koji vodi portal totalinfo.hr, komentarom i elektronskom porukom javio nam se čitatelj i pjesnik Igor Divković, ovim riječima:

“Poštovani,

u tekstu vašeg natječaja sadržana je molba – poziv autorima – piscima za sudjelovanje, sa svojim autorskim djelima, na natječaju. No, izostao je obvezni dio sadržaja natječaja o pravima autora koji budu uvršteni u zbornik.

Primjerice, minimum tih prava jest, bar, pravo na jedan primjerak zbornika itd, isl…???

Držim da, prije nego se autori odluče sudjelovati u naznačenom književnom natječaju, informirate pisce i o minimumu njihovih (autorskih) prava po zastupljenosti u zborniku.

Nikola Tesla, u čiju čast je i objavljen natječaj – kulturni projekt, isto tako bi to od vas tražio. Poznato vam je da su Sjedinjene Američke Države (SAD. – USA.), pa i mnoge druge države planeta Zemlje, poprilično svojatale – otuđivale autorska prava našeg znanstvenog genija Nikole Tesle.

Očekujemo dopunu vašeg književnog natječaja, u naznačenom kao i odgovor na ovaj mail.”

Nastavak omunikacije s inicijatorima Natječaja, točnije Milivojem Pašičekom,  poslao nam je gospodin Divković:

“Naša suradnica Sandra Petrž proslijedila mi je Vaš mail i drago mi je da se javljaju osobe poput Vas. Naravno da će svaki pjesnik čija pjesma bude uvrštena u zbornik dobiti svoj primjerak knjige i biti pozvan na promociju. Možda je to moja pogreška, kad sam sastavljao tekst natječaja, jer sam smatrao da se to podrazumijeva.

Inače o pravima dosta toga znam jer sam još za vrijeme bivše države bio nekoliko godina na čelu Vjesnikove press agencije. Osim toga i ja sam autor – od kazališnih predstava, do pjesama, pripovjedaka, pjesama za festivale, novinarskih članaka…

Želja nam je da ovaj natječaj uspije i ni u primisli nam nije da bismo na bilo koji način oštetili one koji će svojim pjesmama pomoći da zbornik bude uspješniji. Hvala Vam na Vašem obraćanju, te Vas najljepše pozdravljam.”

Tako piše Milivoj Pašiček a Igor Divković odgovara:

Hvala lijepa na odgovoru.

Mi, iz hrvatske metropole, trebamo biti svekoliki svjetionik ostatku svijeta.

U najboljoj namjeri da se projekt – zbornik o Tesli uspješno realizira, vašoj suradnici (Sandri) poslao sam dvije autorske (tematske) pjesme.”


Eto, tako se stvara lijepa interakcija koja je donijela i odgovore na pitanje iz komentara čitatelja te sudionika natječaja i njegove pjesme a nama i novog suradnika. Obavezno povirite u rubriku Poezija.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments