GOVORITE LI HRVATSKI

Hrvatski glumac Joško Ševo gostovao u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova
foto:Vlaho Brangjolica

 LJERKASkopje/U četvrtak 13. veljače  je u Kulturno- informativnom centru, salon  „19.19.“ u Skopju održana izvedba predstave  “Govorite li hrvatski”, autora i glumca Joška Ševe uz potporu Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH i Zajednice Hrvata u RS Makedoniji.

Ovaj virtuozni  hrvatski dramski prvak, kazališni, televizijski i filmski glumac svojom izvedbom, kroz  zapise iz hrvatske književnosti, punom jakih emocionalnih naboja, oduševio je skopsku publiku.

Joško Ševo na pitanje Govorite li hrvatski? odgovara na najbolji mogući način, stihovima i monolozima nekih od najvećih hrvatskih pjesnika i pisaca čije tekstove  govori kroz poeziju i prozu, na svim hrvatskim dijalektima u zasigurno najzahtjevnijoj kazališnoj formi.

Tako su se u predstavi mogli čuti tekstovi Ive Vojnovića, Petra Zrinskog, Ivana Gundulića, Marka  Marulića, Marina Držića, Augusta Šenoe,  Tina Ujevića, Josipa Prudeusa, Antuna Gustava Matoša, Josipa Pupačića, Jure Franičevića Pločara, Slavka Mihalića, Viktora Vide, Vinka Nikolića, Baščansku ploču i Šibensku molitvu.

Kroz izbor i dramaLJERKA 2turgiju tekstova autor je želio iznijeti propitivanje potrebe vrijednosti vlastitoga jezika u naletu sveopće globalizacije koja sve jače prodire i na područje Hrvatske, a samim time i na područje hrvatskog jezika.

Govorio je o ljubavi prema gradu Zagrebu u koji je došao iz rodnoga Trogira s punih 18. godina.

Istaknuo je:

-Kad me pitaju što je s Trogirom, odgovaram Mihalićevim stihom: “Prolazim Zrinjevcem, dotiče me more”. Nisam izgubio more u sebi voleći Zagreb.

Ova  antologijska monodrama  premijerno je izvedena na blagdan Gospe Lurdske, 11. veljače 1994. u Dramskom kazalištu Gavella u Zagrebu, a do danas je odigrana preko 570  puta na scenama u 55 zemalja svijeta te je time jedna od najdugovječnijiih predstava u hrvatskom kazalištu.

Glumac Joško Ševo oduševio je svojom izvedbom prisutne koji su u velikom broju nazočili predstavi,  među kojima su bili predstavnici hrvatskoga Veleposlanstva u RS Makedoniji, brojni članovi Zajednice Hrvata u RS Makedoniji, te predstavnici Vlade i institucija RS Makedonije.

Nakon predstave rado se  družio s publikom   i podijelio vlastite doživljaje samoga nastupa kao i sve kompleksnosti same teme izvedene monodrame.

LJERKA 1Joško Ševo, rođen je  u Trogiru 1959.godine, a 1977.došao u Zagreb.  Diplomirao  je  glumu na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.Danas je  jedan od najmlađih redovnih profesora na Odsjeku glume.  

Tjekom svoje duge karijere odigrao je mnoge uloge poput Pometa iz Dunda Maroja, te ulogu Mate Arpuna u predstavi Škrtičina, ulogu Drage u predstavi Poletija grdelin iz žuja i brojne druge.

Za svoj rad je dobio brojne i prestižne nagrade među kojima spomenimo  Nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju ulogu 2010.i te iste godine, nagradu Fabijan Šovagović na festivalu glumaca u Vinkovcima. Dva puta je odlikovan za iznimni doprinos u hrvatskoj kulturi i  Odlukom Predsjednika Republike Ordenom reda Danice, kao i  Medaljom grada Zagreba.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments