MALA ŽENICA VELIKOG SRCA

Svečano proglašenje Olge Stoss počasnom građankom Bad Homburga

tekst: Aleksandra Brnetić
foto: Služba za medije i javnost magistrata Bad Homburga v. d. Höhe

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković nazvao ju je malom ženicom velikog srca, a predsjednik badhomburških gradskih zastupnika dr. Alfred Etzrodt u šali je upozorio da nije pametno prepriječiti se Olgi Stoss na njenom putu.

I nadgradonačelnik Alexander Hetjes istaknuo je čeličnu volju Olge Stoss rekavši da se čovjek ne može samo tako oduprijeti ovoj 95-godišnjoj Bad Homburžanki.

Oko četrdesetak gostiju, a među njima i gosti iz Dubrovnika, koji su večer prije toga bili na Večernjakovoj domovnici 2020., prošle je nedjelje u ranim poslijepodnevnim satima došlo u Golf kuću, smještenu u Kurparku, na svečano proglašenje Olge Stoss i Gerte Walsh počasnim građankama grada Bad Homburga.

Ovo svjetski poznato lječilište u blizini Frankfurta, koje se diči i kockarnicom prozvanom Majka Monte Carla, Olgi Stoss dodijelo je visoko priznanje za promicanje prijateljstva između Dubrovnika i Bad Homburga koje je 2002. godine okrunjeno bratimljenjem.

Olga Stoss, kojoj je djevojačko prezime Ursić, rođena je 27. prosinca 1924. u Beogradu. Otac joj je bio zagrebački veletrgovac koji je diljem Kraljevine Jugoslavije poslovao iz njenog glavnog grada. Stoss se školovala u Beogradu, a krajem 1940-ih sa suprugom napušta Jugoslaviju i dolazi u Njemačku. Od 1954. živi u Bad Homburgu.

U svojoj laudi dr. Etzrodt je za slavljenicu rekao da ju odlikuje snažna volja i posebna prodornost i da je, kombinirajući brojne ideje s neodoljivim šarmom, u svom životu puno toga postigla. Početkom 1990-ih, pa tijekom, a i poslije rata u bivšoj Jugoslaviji, zauzimala se za svoju domovinu Hrvatsku. 1991. osnovala je udrugu Kroatienhilfe Hochtaunus e. V.

Upornošću i velikim organizacijskim talentom realizirala je izvanrednu humanitarnu pomoć. Osim što je inicirala projekte, osobno ih je i pratila. Rezultat nastojanja za pružanjem pomoći je impresivan: više od 400 kamiona natovarenih lijekovima, hranom i građevinskim materijalom poslano je u Dubrovnik tijekom 1990-ih”, naglasio je nadgradonačelnik Hetjes ustvrdivši da je bila je ključna osoba za gospodarski i kulturni procvatu u poslijeratnom Dubrovniku.

Hetjes je podsjetio na to da Olga Stoss od 2001. godine organizira putovanja Bad Homburžana u Dubrovnik i da je svo vrijeme pokretala nove projekte i djelovala kao poveznica između gradskih uprava i gradskih vlasti.

Zahvaljujući naporima Olge Stoss Dubrovnik je popularan među Bad Homburžanima, a prijateljstvo između ova dva grada jedno je od najživljih. Vatrogasci oba grada usko surađuju, uče jedni od drugih i njeguju sklopljena prijateljstva.

Kulturna razmjena također dobro napreduje, a krajem prošle godine na badhomburškom Danu zahvale za dobru žetvu gostovali su i dubrovački plesači i pjevači.

Nadgradonačelnik Hetjes je sretan zbog te živahne razmjene mladih: “Nema ništa važnije od toga nego da se mladi međusobno upoznaju i da upoznaju tuđu tradiciju i kulturne karakteristike drugih. Tako jedino možemo graditi Europu. Olga Stoss je sve to inicirala. Ona je srce, motor i duša ovog prijateljstva.”

Grad Bad Homburg zahvalan je Olgi Stoss što je 2008. najveći hrvatski dnevnik Večernji list upravo Bad Homburg izabrao za održavanje Večernjakove domovnice. Događaj je međunarodno poznat i svake godine privuče oko 500 gostiju iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Hrvatske.

Olga Stoss je puno učinila i za svoj novi dom, za grad Bad Homburg. 1997. osnovala je udrugu Bürgerhilfe Bad Homburg e. V. (Građanska pomoć). Ona i njezine kolegice i kolege iz Staračkog doma Rind’che Bürgerstift dobrovoljno su pomagali, i još pomažu, starim i potrebitim ljudima i vode kafić. Članovi udruge pomažu u organiziranju proslava i raznih događanja, obavljaju vozačke usluge, pomažu njegovateljima i organiziraju razne akcije. Osim toga Bürgerhilfe pomaže i đacima škola LandgrafLudwigSchule i KettelerFrancke-Schule u izradi domaćih zadaća, a aktivni su i u Okružnom arhivu. Olga Stoss je počasna predsjednica udruge.

Olga Stoss u svojim vitrinama čuva tri visoka hrvatska odlikovanja – Red hrvatskog trolista (1996.), Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske (1997.) i Nagradu Dubrovnika za životno djelo (2011.) i tri visoka njemačka odlikovanja: Verdienstkreuz am Bande der Bundesrepublik Deutschland (Medalju za zasluge na vrpci SR Njemačke – 2009.), Ehrenplakette des Magistrats der Stadt Bad Homburg v. d. Höhe (Spomenicu Gradskog poglavarstva Bad Homburg v. d. Höhe – 2012.) i – kao prva žena uopće!Verdienstmedaille für internationale Zusammenarbeit des Deutschen Feuerwehrverbands (Medalju za zasluge za međunarodnu suradnju Njemačkog vatrogasnog saveza – 2018.).

“Naš grad Olgu Stoss pozna kao nježnu osobu, ali s puno temperamenta. Kad si ona nešto utuvi u glavu, ona će to i učiniti. Nikad nije mislila na sebe, već uvijek na druge. Onima kojima treba pomoć, onima kojima je još gore.” Tim je riječima nadgradonačelnik Alexander Hetjes odao počast svojoj sugrađanki.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments