VIŠE NISMO GAZDE

piše: Dragica Trumbetaš

 

Povodom raznih napisa o tome, kako je gen. Krstičević kupio stan oglasio se i gosp. Hebrang. Poručio nam je, da nakon svakog rata, pobjednici budu nagrađeni, a da gubitnici plaćaju.

S obzirom na to da je stan kupio MORH, koji se financira iz budžeta gosp. Hebrang proglasio je građane gubitnicima u Domovinskom ratu. Zaboravio je gosp. Hebrang da su građani Hrvatske financirali rat, posebnim ratnim porezom i zaboravio je na doprinos civila u ratu. No to je jasno prezentiran stav stranke, na čijoj se osnovi i vrijednostima, formiralo društvo.

Najveću cijenu toga platili su umirovljenici, dobili su puno umirovljenika, koji primaju mirovine, koje nisu pokrivene stažom, niti uplatom u mirovinski fond. Mirovine su tako pale, na vrlo nizak postotak s obzirom na prosječnu plaću.

Osobito je diskriminirajući zakon, koji je ove godine, stupio na snagu, a odnosi se na majčinstvo. Svaka majka, koja od ove godine, ode u mirovinu, priznati će joj se staž od 6 mjeseci, po djetetu, uz uvjet, da je dijete rodila poslije devedesete.

Sve prijeratne majke izostavljene su, njihovo majčinstvo zakonodavac nije prepoznao i nagradio, iako su baš te majke, dale branitelje, koji su išli u rat devedesete,a samim tim morali bi dijeliti i dobrobiti nove države.

Te su majke kažnjene jer su svoj radni vijek, ostvarile u bivšem sistemu.

Nije to neka novost, koju smo mi izmislili, takovi zakoni vrijede u drugim EU državama, zakone koje smo mi stupanjem u EU, trebali ugraditi u naše zakonodavstvo.

Ima zemalja, koje daju svim majkama 2,5 godine staža, za svako dijete, ne prave razliku po godini rođenja a niti godini umirovljenja.

No mi smo i tu uspjeli podijeliti, ovaj put majke, na one od prije i ove od poslije.

HSU u svoj je program uvrstio je izmjenu tog zakona. Tražit će da sve umirovljene majke i one koje će to tek biti, imaju jednaka prava, da se svima prizna jednaki staž.

Odbijamo biti gubitnici u ratu, zbog godine rođenja nas i naše djece, jer upravo su naša djeca i mi s njima, ostvarili pobjedu.

Ovih dana dogodit će se još jedna tužna stvar.

Naša tvornica Pliva, tvornica u kojoj su mnogi sadašnji umirovljenici zaradili svoje mirovine, naš ponos, tvornica koja je podupirala naše borce lijekovima, svojim stipendijama, iškolovala mnoge znanstvenike, odlazi zauvijek u povijest. Ime po kojem se prepoznavala naša farmaceutska industrija, skinuti će se zauvijek, s pročelja tvornice.

Pliva je prodana, pa preprodana, no ime je novi vlasnik priznavao kao brend, no to je sada gotovo, od drugog tjedna nema više Plive, tvornica će se zvati “Teva Hrvatska”.

Kraj je to, još jednog razdoblja, simbolika na kraju mandata jedne Vlade, koja cijelom svijetu poručuje da više nismo gazde u svojoj zemlji, samo zemlja proizvodnje.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments