IZLOŽBA I DODJELA NAGRADA U ORAŠJU

prilog: Sonja Breljak

Orašje/ Osnovna škola Orašje organizira  27.08.2020.  u 19 sati, u hotelu Navis u Orašju, izložbu likovnih radova i dodjelu nagrada svojim sudionicima međunarodnog likovno-literarnog natječaja na temu “Jezik – riječ, maska, ljubav, štit i mač, umjetnost”  kojeg su po dvadeseti puta ove godine organizirali Ankica i Ante Karačić, naši umjetnici iz njemačkog Iserlohna.

Dodjelu nagrada pratit će i čitanja nagrađenih literarnih radova, te razgledanje likovnih radova.

Radi epidemiološke situacije, organizatori natječaja, Ankica i Ante Karačić, obratit će se sudionicima ovoga skupa putem video zapisa.

Inače, učenici iz Orašja, vrlo su uspješno, uz mentorstvo učiteljica Katarine Živković i Marijane Živković,  sudjelovali i na prošlogodišnjem likovno-literarnom natječaju na temu “Duga”. Po osnovu dobrih rezultata ponuđeno je OŠ Orašje biti na ovogodišnjem natječaju svojevrsni domaćin izložbi, kao i Ogranak hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar te Hrvatska matica iseljenika u Zagrebu.

S obzirom na to da se na natječaj već 20 godina prijavljuju učenici iz cijeloga svijeta, zamišljeno je da organizatori izložbe ugoste učenike i nastavnike iz obližnjih škola iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine u kojima se njeguje hrvatski jezik. Kroz druženje se željela ostvariti suradnja s drugim školama u susjednim državama, raditi na očuvanju hrvatskoga jezika te poticati na hrvatsko kulturno zajedništvo. Međutim, zbog epidemiološke situacije izložba će biti organizirana s manjim brojem posjetitelja.

Na likovno-literanom natječaju su ove godine, osim Njemačke, Italije, Austrije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, po prvi put sudjelovale i Švedska i Sjeverna Makedonija.

Na natječaj je pristiglo 126 pjesama i sastava iz 33 škole, dok je broj likovnih radova  bio 800, a pristigli su iz 16 zemalja.

Organizatori natječaja, umjetnici Ankica i Ante Karačić, podrijetlom iz Iloka, karijeru već dugi niz godina grade u Njemačkoj. Ankica Karačić je internacionalno priznata slikarica i dobitnica brojnih nagrada i priznanja, a Ante Karačić, također priznati umjetnik, oblikuje drvene objekte i metalne skulpture. S ljubavlju i predanošću 20 godina prikupljaju likovne radove učenika iz cijeloga svijeta, dok Jadranka Gradec pokriva literarni dio natječaja.

Hrvatski glas Berlin ponosi se dugogodišnjom suorganizacijom i suradnjom kao  i medijskim pokroviteljstvom ovog jedinstvenog međunarodnog likovno-literarnog natječaja za djecu širom svijeta kojoj je hrvatski jezik, tradicija i identitet kojeg izražavaju riječju i slikom, istinska domovina.

Osnovnoj školi Orašje čestitamo na sudjelovanju i osvojenim nagradama, te želimo uspješnu izložbu i ugodno druženje.

U očekivanju smo i nove teme 21. likovno-literarnog netječaja naših umjetnika, Ankice i Ante Karačić, čiji rad i upornost, od srca pozdravljamo i podupiremo, sretni da smo na vrijeme prepoznali vrijednost i važnost njihovog projekta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments