NAJBOLJA SU JEDNOSTAVNA RJEŠENJA

tekst: Žarko Delač

Pripreme za jesenski dio života u punom su jeku. Nabavljaju se ogrjevna drva, priprema zimnica, pohranjuje krumpir ili nabavljaju knjige i školski pribor.

Ovu ustaljenu praksu narušava aktualna pandemija tako da ima onih koji  prosvjeduju protiv svjetske urote i nametanja ograničenja dok drugi nabavljaju maske i dezinficijense. No, svi su manje-više u strahu i neizvjesnosti što će se događati u narednim mjesecima.

U prvom redu to se odnosi na ugrozu zdravlja ali i materijalnu egzistenciju. Očuvanje radnih mjesta postalo je prioritet jer kad čujemo da se i u njemačkoj automobilskoj industriji otpuštaju brojni radnici, razloga za optimizam nema.

Ipak, postoji izlaz iz ove situacije. U stvari, postoje samo dva rješenja kako prebroditi aktualnu krizu.

U prvom redu, potrebno je smanjiti vlastite prohtjeve i prestati s utrkom u skupljanju nekretnina, vozila, natjecanjem u nošenju markiranih odjevnih brendova ili najnovijih modela mobitela. Naravno, i nadalje će biti bogataša, oni neka žive u svojem svijetu ali velika većina ostalih treba početi živjeti skromnije, vratiti se suživotu s prirodom, obiteljskom životu ili jednostavno rečeno, temeljnim ljudskim vrijednostima.

Izlazak u javnost s ciljem pokazivanja novih modnih detalja, sudjelovanje u emisijama koje imaju samo za cilj promovirati golotinju, isprazni život i lagodnu zaradu te promoviranje ovisnika i nasilnika mora se reducirati. Ako izvučemo pouke iz  posljedica virusa one nam mogu potpuno promijeniti svijet i omogućiti da živimo i radimo sretniji,  zadovoljniji i zdraviji. Stoga je i odgovor na usporedbu teretana i služenje svetim misama, koji naš ponajviše medijski eksponirani epidemiolog ne želi ili ne smije dati, vrlo jednostavan.

Sve što nije potrebno za svakodnevni život treba zaustaviti i stopirati, a u takve djelatnosti zasigurno spada trošenje vremena na hedonističku izgradnju tijela. Uz to, prema dosadašnjim iskustvima prilikom fizičke izgradnje mišića i oblikovanja tijela kontinuirano se znoji, intenzivno izdiše, koriste iste sprave i tako dalje što je prema dosadašnjim iskustvima glavni način širenja virusa.  Za razliku od sudjelovanja na misama pri čemu se brojni vjernici drže socijalne distance, koriste maske i dezinficijense, izmijenjen je dio obreda ali oni koji postavljaju takva pitanja to ne znaju jer ionako ne odlaze na vjerska okupljanja.

U tom kontekstu, inzistiranje na početku nastave je vrlo loš potez ako je točno da su djeca značajni prijenosnici virusa.  Zar nije bolje žrtvovati još jedno polugodište pa ako treba i godinu do pojave cjepiva i zaštite zdravlja pučanstva?

I konačno ništa manje važno je i drugo rješenje koje ovisi u prvom redu o političarima na vlasti. Umjesto što nude paket različitih mjera i potpora potrebno je samo iskorijeniti korupciju u javnim službama i kriminal u našem društvu. Tada ne samo da bi pad BDP-a bio daleko manji od 15% već  bi znatno porastao.

No, kako su najbolja rješenja i prijedlozi uvijek jednostavni nije logično da će se i provesti jer bi time mnogi izgubili svoje beneficije i položaje čime se vraćamo na početak i problem snage pokazivanja vlastite moći i bogatstva.

Na taj se način vrtimo u krug i sve dok se ne dogode još pogubnije posljedice širenja virusa ljudske se navike i način života neće mnogo promijeniti.

Osobito naših sugrađana koji su zadojeni materijalizmom, ideologijom i beznačajnim ovozemaljskim stvarima.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Newest
Oldest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Josip Mayer
Josip Mayer
3 years ago

Puno ste Vi to Žarko poučnoga dodirnuli,istina je da će se teško u idućim godinama na bolje okrenuti,dokle god imamo u Hrvatskoj politiki,Jugovića političara .Koji nam otežavaju život na relaciji domovina i iseljeništvo do iznemoglosti.Slično i korona kriza ovisi o njihovim odlukama..U mjesto da potiču vbiše život na selu,što bi bilo nešto korisno novo.Oni neprekidno govore,da nam je potrebno nositi maske u zatvorenim prostorijama i držati potrebno odstojanje.O čemu već i ptice pjevaju na grani.Odkad nam korona stiže,sela su nam ipak,sve bliže i bliže,budućnost je tu uz nas i naše djece.