HRVATSKI DOM – POVIJESNI DRAGULJ

Kada prođeš ravnicom između Drave, Dunava i Save prepoznat ćeš gdje si: u Slavoniji, tamo gdje je oduvijek i zauvijek moje srce.

foto: Željko Klindžić
tekst: Glas Slavonije

“Hrvatski dom” je povijesni dragulj Slavonskog Broda koji  je dugo vremena prekriven prašinom.  U toj dvorani je dva puta nastupala primabalerina, prije sto pet godina rođena u Brodu na Savi, Mia Čorak Slavenska.

Zgrada “Hrvatskog doma” sagrađena je  1925. i otvorena u povodu tisuću godina krunidbe kralja Tomislava. Najprije su se izvodile koncertne i kazališne priredbe a filmovi su se počeli prikazivati 1927. godine.

Prvi nijemi film  bio je “Pat i Patašon kao mlinari”. Godine 1930. u kinu je održana premijera prvog tonskog filma pod nazivom “Tango ljubavi” koji je oduševio Brođane. Kino “Hrvatski dom” radilo je za građanstvo do 23. studenoga 1942., a nakon što je nekoliko mjeseci  “Hrvatski dom” je postao “Soldatenheim”, u kojemu su se prikazivale kazališne predstave, filmovi i zabave samo za njemačku vojsku.

Godine 1952. kino mijenja naziv u “Jadran”, a na otvaranju su prikazani domaći film “Desant na Drvar” te povijesni američki “Plamen i strijela”. Kino “Jadran” adaptirano je 1968. godine te opet 1975., kada je održana revija svjetski poznatih filmova nazvana “Film u filmu”. Devedesete godine kino Jadran ponovno mijenja ime u “Hrvatski dom”. Zbog rata, kao i kasnije pojave novih medija, znatno opada broj posjetitelja. Posljednja novinska najava za filmove u kinu je iz kolovoza 2007. godine. Od tada dvorana “Hrvatskog Doma” je zatvorena i prazna.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments