JUBILARNI SABOR KAO VIDEO-KONFERENCIJA

30. godišnja skupština Hrvatske kulturne zajednice / Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu i promocija časopisa Riječ broj 60 za 2020. godinu

priredili: Jela Šare/ Ivica Košak

Subota, 3. listopad 2020. godine. U  izvanrednim okolnostima ograničenja javnog okupljanja održan je jubilarni sabor Ogranka Matice hrvatske u Wiesbadenu (HKZ/OMH-Wi) kao video-konferencija.

Iako se radilo o jednom nužnom rješenju, a tehnički uvjeti za sudjelovanje u video-konferenciji još uvijek predstavljaju pojedincima objektivnu prepreku za sudjelovanje,  s 19 sudionika skupa izabrano je novo predsjedništvo HKZ/OMH-Wi.

U funkciji predsjednika potvrđen je dipl. inž. Ivica Košak, nastavnica Jela Šare ostala je tajnica, a  dipl. oecc. Rina Milković blagajnica društva. I potpredsjednici, Marina Beroš te Slaven Ljiljanic zadržali su dosadašnje funkcije. U prošireno predsjedništvo izabrani su Janika Ernst, Ružica Matanić, Nina Pavić Colić i  Ivanaka Pernovšek.

Izbori su održani dopisno, a što je  iskoristilo 38% članica i članova.  Kako je izlaz na izbore u zadnjih 10 godina oscilirao na ne više od 12 do 21 % članova, potvrdila se opravdanost i dopisnih izbora i primjene audio-vizualne tehnologije za održavanje susreta.

Sigurno i razvidno je kako  video-konferencija nije i ne može biti zamjena za fizički, osobni, susret kao poseban doživljaj zajedništva, ali dobar pozitivan rezultat video-komunikacije pridonio je uspjehu susreta:  novinarka Aleksandra Brnetić, predsjednica Almae matris alumni croaticae – Deutschland e. V. (AMAC – D), iz Berlina, predsjednica Njemačkog društva za kroatistiku dr, Marijana Erstić iz Splita, članica uprave Ogranka Matice Hrvatske za Rursko područje dr. Jadranka Lörbert-Gradac jednako kao i članovi Zajednice iz udaljenijih mjesta kao Mainza ili Ulma mogli su aktivno učestvovati u radu.

Djelovanje HKZ/OMH-Wi u 2019. godini predstavila je Jela Šare. Šesnaest nastupa HKZ/OMH-Wi objavljeno je u dvobroju časopisa Riječ 58/59 za 2020. godinu pri čemu je dominantno mjesto zauzimalo predstavljanje književnih djela u okviru Hrvatske čitaonice Wiesbaden.

Prema izlaganju gospođe Šare bili su to:

1. U srijedu 09. siječnja 2019. godine, Hrvatska kulturna zajednica Wiesbaden / Ogranak Matice hrvatske organizirala je literarnu tribinu Gutenbergova revolucija u povodu 550. obljetnice smrti Johannesa Gutenberga.

2. 23. veljače 2019. godine u Wiesbadenu održana je 29 GODIŠNJA SKUPŠTINA, SABORA HRVATSKE KULTURNE ZAJEDNICE – OGRANKA MATICE HRVATSKE WIESBADEN. Na ovom, redovnom 29. godišnjem saboru predstavljen  je  dvobroj  56/57  časopisa Riječ. Ovo izdanje predstavlja cjelinu koja odražava projektni niz naslovljen kao Višejezičnost u kulturi. Na ukopno 160 stranica predstavilo je svoje radove više od dvadeset autorica i autora.

 3. 13. OŽUJKA 2019. GODINE ODRZAO SE SUSRET U OKVIRU HRVATSKE ČITAONICE. Predstavljanje romana Marka Kažotića o Miljenku i Dobrili, iliti Romeu i Juliji iz Kaštela. Referentica Rina Milković predstavila je Legendu o Miljenku i Dobrili te nam približila priču o njihovoj nesretnoj ljubavi.

4. SUDJELOVANJE NA GOEAST FESTIVALU U WIESBADENU. Tradicionalni goEast Festival Srednje- i Istočnoeuropskog filma održava se svake godine u travnju.  Hrvatski predstavnik u žiriju bio je nas Ivica Košak, predsjednik Hrvatske kulturne zajednice – Ogranka Matice hrvatske iz Wiesbadena. Hrvatsku je predstavljao filmski redatelja Leon Lučev, sa obiteljskom dramom MALO SE SJEĆAM TOG DANA.

5. SUSRET SA ZORISLAVOM LUKIĆEM, GLAVNIM TAJNIKOM I IDOM HITREC, TAJNICOM ZA OGRANKE U MATICI HRVATSKOJ, Ivica Košak, predsjednik Ogranka MH u Wiesbadenu, predstavio je rad ogranka i najavio obilježavanje 30. Godišnjice rada Hrvatske kulturne zajednice.

6. 23. 05. 2019. susret s Đurđicom Vuković, glavnom urednicom časopisa Riječ u i izdanju Ogranka Matice hrvatske u Sisku. Na tom susretu, Ivica Kosak, predložio je suradnju na izdavanju posebnog  izdanja  časopisa  Riječ u kojemu bi se objavila zbirka pjesama Marijana Košak iz Siska. Zbirka je nastala 1985. godine kao rezultat višegodišnjeg pjesničkog rada pjesnika koji je preminuo 2013. godine

7. U srijedu 5.06.2019. u Idsteinu održana je godišnja skupštine Fair Trade Weltladen, Zadruge za pravednu trgovinu. HKZ/OMH-Wi je osnivački član te Zadruge koja ima vlastitu trgovinu u gradu Idsteinu/Ts (Fair Trade Weltladen Idstein).

8.PROSLAVA DANA DRŽAVNOSTI. U  četvrtak  6.06.2019.  godine HKZ/OMH-Wi je sudjelovala na poziv Generalnog konzulata RH u Frankfurtu na proslavi Dana državnosti. Kao predstavnik iz Wiesbadna bio je i fra Kristijan Montina dušobrižnik  za  katoličke  vjernike na hrvatskom jeziku

9. U petak, 7.06.2019. godine održan je pripremni informativni skup kao priprema za studijsko putovanje u Hrvatsku/Rijeku u organizaciji Narodnog  veleučilišta“
(Volksbildungswerk) Wiesbaden. Nažalost to studijsko putovanje nije se održalo zbog trenutne krizne situacije uzrokovana Koronom.

10. 14.08.2019 održana je literarna tribina i susret HKZ-Wi. Susret je organiziran kao Hommage à Benedikt Kotruljević povodom 550. godišnjice smrti pisca djela O trgovini i o savršenu trgovcu, u sklopu izložbe Suvremena umjetnost iz Hrvatske u Europskoj središnjoj banci u Frankfurtu/M. Na tom susretu Zajednica je predložila projekt: Hrvatska knjižnica i čitaonica Wiesbaden.

11. PROGRAM HRVATSKE KNJIŽNICE je nastavak programa Hrvatske čitaonice u Wiesbadenu.

12. 09.listopada 2019. godine u Wiesbadenu, održan je skup kao HOMMAGE À RADOSLAV KATIČIĆ. Skup je predstavio rad profesora Katičića,  hrvatskoga  jezikoslovca  i književnoga povjesničara, koji je preminuo u Kolovozu 2019. Moderaciju susreta vodilo je uredništvo časopisa Riječ.

13. 10.11. 2019. godine održan je SUSRET ZAJEDNICE U POVODU MARTINJA ,s početkom u 17:00 sati u restoranu Croatia, u Idsteinu,

14. VIŠEJEZIČNOST U KULTURI. Hrvatska kulturna zajednica – sudjelovao je na Sedmom međunarodnom znanstvenom skupu HIDIS : Hrvatski kao drugi i strani jezik – Zagreb, 14. – 15. studenoga 2019. jedinstvena  jezična
raznolikost  u Europi znak je kulturne raznolikosti ovog kontinenta, kojoj takodjer predonosi HKZ

15. HKZ je sudjelovala u Promocija prijevoda povijesnog romana Ruth Tannenbaum, Miljenka Jergovića u Frankfurtu na Majni 25. 11. 2019. godine.

16. BILJEŠKA O SUSRETU U POVODU SUSRETA NA KRAJU 2019. GODINE, koji se održao u SUBOTU 30.11.2019. Tradicionalni susret poslužio je dogovoru o zajedničkom izletu i programu Hrvatske Kulturne zajednice – i Hrvatskom kulturnom zajednicom iz Neu Isenburga et. al. Dogovoren je izlet u subotu 16. svibnja 2020 godine u Oberwesel , koje se također zbog ove krizne situacije uzrokovane koronom odložila za bolja buduća vremena.

Prisutni su se složili da  HKZ/OMH-Wi nastavi održavati literarne večeri i  javne tribine kao video-konferencije. Jadranka Löbert-Gradac predložila je za iduću literarnu večer dva hrvatska pjesnika: Nadu Krmpotić i Jakšu Fiamenga. Ivica Košak je predložio predstavljanje knjige dr. Luke Ilića: Milost, vjera i grijeh: teologija Matije Vlačića Ilirika.

Promocija časopisa Riječ broj 60 za 2020. godinu bilo je posebna točka Godišnje skupštine HKZ/OMH-Wi.

Riječ broj 60, s petnaestak priloga na 44 stranice, doprinosi kulturi hrvatskih iseljenika na njemačkom govornom području i šire. Predstavili smo sedam knjiga – malu biblioteku radova od kojih dva predstavljaju zbornike znanstvenih radionica – rekla je glavna urednica J. Šare.

Dr. Angela Ilić predstavila je prilog  Pogled u nepoznato/Vizije i utopije u dunavsko-karpatskoj regiji. 1917., Ljubljana 2017. godine, dr. Marijana Erstić znanstveni skupi  100 GODINA NAKON FIUME- Razgovori o Gabriele D’Annunziu održan 19. i 22. studenog 2018. u njemačko-talijanskom Centru za europsku izvrsnost Villa Vigoni u Menaggiu na jezeru Como.
Pored radova o gradu  Rijeci te izvješća s javnog istupa Ogranka Matice hrvatske u siječnju 2020. godine u Wiesbadenu donosimo i tekst predavanja o skandinavskim gradovima Umeå/Švedska i Riga/Latvija kao  Europskim prijestolnicama kulture 2014. godine. HKZ/OMH-Wi inicirala je i održala javnu tribinu na temu Europske prijestolnice kulture: Yoik for Europe, 7. svibnja  2014. godine. A poseban prilog posvećen je 500-toj godišnjici rođenja Matije Vlačića Ilirika – tragičnom liku hrvatskoga gastarbajtera iz 16. stoljeća.

Dr. Angela Ilić predstavila je književnicu Alexandru Stahl koja u Rijeci vodi svoj internetski dnevnik kao stipendistica Njemačkog kulturnog foruma za istočnu Europu. Dnevnik se objavljuje na njemačkom i hrvatskom jeziku na adresi: http://knjizevnica-za-rijeku.org/

30. Sabor HKZ/OMH-Wi održan je i kao program Europskoga tjedna u glavnom gradu njemačke pokrajine Hessen te dio zvaničnog saveznog programa Interkulturalni tjedan 2020.

5 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments