“MATO LOVRAK” – MELITI RUNDEK

Književnici Meliti Rundek uručena Nagrada Mato Lovrak za roman “Moj tata Plavac”

U konkurenciji 23 naslova, književna nagrada Mato Lovrak koja se dodijeljuje za najbolji dečji roman, za 2019. godinu dodijeljena je spisateljici Meliti Rundek za njen roman “Moj tata Plavac”.

Živimo u poremećenu svijetu, točnije u svijetu poremećenih između ostalog, u tom našem vremenu zabluda i varki, u Sodomi i Gomori, kako je formulirano u romanu, žive prijestupnici, kriminalci koji se predstavljaju kao ugledni poslovni ljudi, a s druge pak su strane tzv. mali ljudi, pošten svijet, koji je u očima većine naivan, ukratko “dudek”. Što u tom svijetu treba činiti umjetnost, poglavito umjetnost riječi? Šutjeti ponajmanje, nego ponajprije i ponajviše nastojati riječju tražiti istinu, težiti za dobrim”, liječiti rane”, kako je svojedobno izjavio Ivo Frangeš. A to pak se u prvom redu tiče dječje književnosti zbog njenih malih, i malo manje malih čitatelja jer u toj njihovoj životnoj etapi oni stasaju, stječu životne istine, formiraju svoj svjetonazor… Melita Rundek je ovim romanom vrlo dojmljivo pokazala da je važno biti pošten i boriti se i izboriti za pravi način života za sebe i svoju obitelj te pritom mladima biti uzor. Stvarno, dojmljivo, kompozicijski i naracijski čisto, afirmativno u moralnom smislu, ovo  djelo će svakako ispuniti temeljnu svrhu dječje književnosti, ne samo spram djece nego, još više prema njihovim roditeljima, rekao je između ostalog predsjednik Povjerenstva, prof. emer. Stjepan Hranjec prošloga tjedna na dodjeli ove nagrade u Velikom Grđevcu.

Knjiga na jedan uzbudljiv i napet način priča priču o tome koliko smo spremni daleko ići i što sve žrtvujemo u ime materijalnog. Knjiga je pisana iz pozicije troje djece i glavnog junaka Plavca. Mislim da je iz knjige jako važno upamtiti dvije riječi, a to su čast i poštenje koje nam trebaju uvijek, u svakom vremenu. O časti i poštenju ne treba pisati samo jednu knjigu, već 101, pa i više od toga. Mladim ljudima trebaju pozitivni uzori, kako bi se razvili u zdrave ljude koji potom formiraju zdravo društvo, istaknula je Melita Rundek, književnica i autorica nagrađenog romana kojoj je ovo druga nagrada Mato Lovrak te uz Nagradu Ivane Brlić-Mažuranić i Nagradu Anto Gardaš, sveukupno četvrta književna nagrada.

Melita Rundek, ovogodišnja dobitnica Nagrade Mato Lovrak, kojoj na priznanju od srca čestitamo,  česta je gošća i suradnica i na stranicama Hrvatskog glasa Berlin.

1 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments