“NAPOLJE” U BIG GALERIJI

prilog: Ante Karačić

U Dortmundu djeluju četiri profesionalne umjetničke grupe. Ukupno je to oko 600 umjetnika.

U posljednjih deset godina su u Big galeriji redovno organizirane izložbe i to svaka udruga posebno i jedanput skupa. Uvijek su umjetnici odabirani na natjačaju tako da je od pristiglih nekoliko stotina izabirano njih  dvadesetak.

Ankica je do sada uspjevala da osam puta izbori ssudjelovanje na izlozbi u okviru svoje udruge BBK-Rurgebiet i dva puta na izložbi svih udruga.

Znači, deset puta je uspjela da se izbori u vrlo jakoj konkurenciji na području Dortmunda i okoline kojoj gravitira blizu 5 miliona stanovnika.…

više

“POP” U SPLITU

Splitska promocija romana “Pop” Edija Matića

prilog: Nada Vučičić

Split/ MFK – Mediteranski festival knjige je sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore koji se održava u Splitu, u dvorani Gripe, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita četvrtu godinu za redom.

U carstvu više od 10 000 ponuđenih knjiga, uz stroge mjere zaštite od virusa Covid 19 i uz poznata lica koja svoju ljubav za književnost nesebično pretaču u rad za ljubitelje lijepe riječi, odražaju se radionice za djecu, promocije novoizdanih knjiga i susreti s autorima.

Tako nam je 5. rujna (subota) predstavljen novi roman poznatog splitskog autora Edija Matića naslova “POP”.

više

PAČJA ŠKOLA

piše: Martina Budimir

Nakon pola godine dio učenika po prvi puta sjeda u svoje klupe.

Vesele se druženju, a druženje im je zabranjeno. Vesele se odmorima, a pod odmorima, ako i smiju van, ne smiju se družiti s onima iz drugih razreda. Imat će konačno pravi Tjelesni, ali bez dvorana i bez kontaktnih sportova. Imat će nastavu stranih jezika ili Glazbenog, a nastavnici i većina učenika nosit će maske.…

više

OJ, BUDI SVOJ

August Šenoa

Oj, budi svoj! Ta stvoren jesi čitav,
u grudi nosiš, brate, srce cijelo;
Ne kloni dušom, i da nijesi mlitav,
Put vedra neba diži svoje čelo!
Pa došli danci nevolje i muke,
Pa teko s čela krvav tebi znoj,
Ti skupi pamet, upri zdrave ruke,
I budi svoj!…

više