DJELOMIČNO I OGRANIČENO ZATVARANJE

Berlin/ Nakon video konferencije i savjetovanja premijerke Angele Merkel s predsjednicima 16 njemačkih država, objavljena je zajednička odluka koja se odnosi na cijelu Saveznu Republiku Njemačku.

Od ponedjeljka, 02. studenog na snagu stupaju strože mjere u suzbijanju pandemije. Riječ je o djelomičnim i ograničenom zatvaranju gospodarskog, društvenog i socijalnog života. Mjere se donose na period od četiri tjedna, dakle, na snazi će biti do kraja studenog.

Cilj je ograničiti i smanjiti međusobne kontakte a time i širenje i prenošenje virusa (a samo u posljednja 24 sata je preko 16 tisuća novih slučajeva zaraze), zaštititi rizične grupe, bolesne i starije, spriječiti kolaps zdravstvenog sustava. Cilj je omogućiti da nakon ograničavanja kontakata i suzbijanja širenja virusa, društveni  život opet dobije svoj normalan tijek.

Dakle, od ponedjeljka se ograničavaju privatni kontakti (dvije obitelji, do 10 osoba), otkazuju svi javni skupovi, nogometni susreti nadalje će biti bez gledatelja, zatvaraju se restorani i barovi, sve vrste ugostiteljskih objekata (mogu samo dostavljati hranu). Kazališta, koncertne kuće, kina, društvene prostorije, udruženja, fitness centri… sve prestaje s radom do kraja studenog.

I dalje će raditi trgovine, vrtići, škole, frizerski saloni, održavat će se vjerski obredi, jasno, sve uz pridržavanje prije donesenih mjera i higijenskih uvjeta.

Nakon dva tjedna predstavnici 16 država i premijerka Merkel razgovarat će ponovo i analizirati proces i tijek ograničenja te učiniti eventualno potrebnu prilagodbu.

Država će za ovaj period, poduzetnicima čiji posao radi ovih mjera donosi gubitke i mjere im nanose štetu, nastojati financijski pomoći te za tu svrhu izdvaja 10 milijardi eura.

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments