VAŽNA SPONA S DOMOVINOM

Hrvatska nastava u Bavarskoj

prilog: Filip Oguić

Višegodišnja tradicija hrvatske nastave u SR Njemačkoj nadovezuje se na mnogo dužu aktivnost hrvatskih katoličkih misija, koje su od svojih osnutaka uvijek bile središte hrvatskih zajednica te su se brinule i za duhovnost hrvatskoga naroda i za očuvanje hrvatskoga jezika i kulturne baštine.

Stoga je danas djelovanje hrvatske nastave u Bavarskoj također teško zamislivo bez bliske suradnje učitelja i duhovnika u misijama, kao i podrške Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Münchenu i udruge roditelja Prijatelji hrvatske nastave.

Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa (danas Ministarstvo znanosti i obrazovanja) u školskoj je godini 2008./2009. preuzelo brigu o većini nastavnih mjesta u Bavarskoj, a posljednjih nekoliko godina, kao i u školskoj godini 2020./2021., u Koordinaciji radi šest učitelj(ic)a na 27 nastavnih mjesta. Ona pokrivaju kako velike bavarske gradove poput Münchena, Nürnberga ili Augsburga tako i neka manja mjesta poput Burgausena ili Nersingena.

Koordinatorica Mateja Kocijan vodi Koordinaciju tijekom posljednje dvije godine, u kojoj djeluje još učiteljica Mateja Volarić te učitelji Marko Filipović, Marko Raič, Marko Plavić i Filip Oguić.

Učitelje uvijek veseli kada učenici u svojim obiteljima njeguju materinski idiom, no slabije poznavanje hrvatskoga jezika nekih učenika nikada nije prepreka za pohađanje nastave i učiteljima rad s njima može predstavljati samo dodatan izazov. Učiteljima je važno uputiti učenike na zakonitosti hrvatskoga standardnog jezika, ali i poticati uporabu njihovih zavičajnih idioma u izražavanju svojih misli i osjećaja.

Iako su učenici načelno podijeljeni u tri skupine (prva: 6 – 10 godina, druga: 10 – 14 godina i treća: 14 – 18 godina), koje prate i odgovarajuće razine usvojena znanja, one su vrlo fleksibilne i tek se u nastavnome procesu može vidjeti koja će nastavna građa biti primjerena pojedinom učeniku.

Valja istaknuti kako je ugodno ozračje u učionici preduvjet svakog uspjeha u nastavnome radu, a ono nastaje samo ako vlada međusobno povjerenje i prijateljski odnos, uz kontinuiranu komunikaciju s roditeljima učenika. Takva atmosfera iznjedrila je brojne uspješne projekte, radionice i priredbe, koje su svake godine brižljivo dokumentirane u našem školskom listu Lijepa Naša kao kruni nastavne godine.

Godišnje se aktivnosti, kao i sve relevantne obavijesti o radu Koordinacije, mogu pratiti i na našoj internetskoj stranici (hrvatska-nastava-bavarska.de). Učitelji i učenici podupiru također djelovanje drugih hrvatskih udruga u Bavarskoj, poput mimohoda povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u organizaciji Udruge hrvatskih studenata iz Münchena, na kojem svake godine odaju počast Gradu Heroju.

Ove će godine zbog okolnosti izazvanih koronavirusom repertoar naših izvannastavnih aktivnosti biti nešto skromniji, no to nas ne sprječava u kreativnoj prilagodbi i primjeni novih oblika rada.

Tijekom proteklih godina u goste su nam rado dolazile razne kazališne družine iz Hrvatske, čije predstave posebno uveseljavaju najmlađe učenike. Nešto stariji učenici dosad su imali priliku sudjelovati i na koordinacijskom kvizu, na kojemu su mogli upoznati učenike drugih nastavnih mjesta u Bavarskoj, ali i na kvizu „Ponos domovine”, na kojem su uspješno odmjerili snage sa svojim vršnjacima iz Hrvatske.

Učenici svih razina aktivni su na likovno-literarnim natječajima poput „Iserlohna”, na kojima su često postizali zapažene rezultate, stoga nas je razveselio prijedlog organizatora spomenutog natječaja da baš mi ove godine budemo domaćini izložbe najuspješnijih radova, a koja bi se, budu li okolnosti dozvoljavale, krajem školske godine održala u Münchenu.

Hrvatska nastava u Bavarskoj već je tradicija i važna spona s domovinom. Iako mandati učitelja traju relativno kratko, iza svakog od njih ostala je nit utkana u čipku hrvatske nastave, a nju su tkali također brojni učenici.

Neki od njih sada su već odrasli ljudi koji se s radošću sjećaju svojeg vremena provedenog u klupama s hrvatskom knjigom te igre, druženja i ondje stečenih prijateljstava.

Svi oni koji sada pohađaju nastavu, kao i oni koji tek trebaju doći, zalog su kontinuiteta i svijetle budućnosti Bavarske koordinacije.

5 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments