KAD SE RUKE SLOŽE…

prilog: Sonja Breljak

“Izdržite dobri ljudi neka vam je Bog na pomoći./ Bože blagoslovi našu Hrvatsku!/ Samo hrabro Hrvatska!/ Niste sami, držite se. ❤️ Sa ljubavlju dijaspora/ Pomoć za naše dobre ljude ❤️/ Bog nek vas čuva. I ne ponovilo se./ Uz vas smo./ Da se ovaj val dobrote, zajedništva i empatije prema pogođenima u potresu nastavi i dalje./ Sve za našu Hrvatsku, Bog blagoslovio naš narod./ Viel Gesundheit und Kraft an die Opfer des Bebens. Ich hoffe Sie können bald wieder ohne Angst weiter leben/ U našim molitvama ste🙏🏻♥️”

Ovo su tek neke od brojnih poruka koje prate uplate znanih i neznanih, Hrvata, Nijemaca, Turaka, Grka, Poljaka… na PayPal račun kojeg je inicirao i pokrenuo fra Zvonko Tolić, voditelj Hrvatske katoličke misije Berlin. Na taj račun je do trenutka objave ovog priloga, uplaćeno nevjerojatnih, više od 290 tisuća eura. A akcija traje i dalje.

Pored ove akcije prikupljanja financijske pomoći stradalima u potresu koja je, prema riječima inicijatora, polučila i višestruko veće rezultate od prvotno očekivanih, u prostorima HKM Berlin skuplja se i materijalna pomoć za Glinu i okolna sela. 

U pozivu na akciju, organizatori su napisali sljedeće:

Dragi svi, organiziramo prikupljanje pomoć za Glinu i okolna sela. Imamo 2 kombija na raspolaganju (hvala gospodinu Marijanu Marinčiću). Donacije možete donijete u prostorije HKM Berlin, Feldstrasse 4, 13355 Berlin i to još u subotu 02.01.2020 od 10.00 – 18.00 h. Kombi kreće u nedjelju 03.01.2020 za Glinu. Kod bilo kakvih potrebnih informacija obratite se kod Marija Maša Knezović ili Antonija Grubišić.”

Kako se već prvoga dana prikupilo dovoljno odjeće, nije ju potrebno više d0nositi. Organizatori akcije su objavili listu potrebnih stvari. Na popisu potrebne pomoći navedeni su prehrambeni i higijenski paketi te osobna zaštitna oprema.

U Prehrambenom paketu potrebne robe, našli su se: brašno, ulje, riža, šećer, sol, tjestenina, makaroni, tjestenina, mlijeko, kruh, voće, orah, badem.

U Higijenskom paketu su: sapun, šampon,  pasta i četkica za zube, maramice, higijenski ulošci, toaletni papire a na koncu i Paket osobne zaštitne opreme.

U ovom posljednjem paketu sadržani su: medicinske maske, zaštitno odijelo, rukavice, maramice na bazi alkohola, sredstva za dezinfekcijumu  a kod posljednjeg javljanja traženim artiklima organizatori akcije su u potrebno pribrojili i paracetamol i hanzaplast i sredstva za dezinfekciju rana.

U jučerašnjem kontaktu s organizatorima ove akcije doznajemo da od potrepština nedostaju još svijeće, šibice i priručne lampe.

Potrepštine  prikupljene ovom akcijom, bit će, prema riječima organizatora, nakon što u nedjelju krenu za Hrvatsku i stignu u Glinu i okolna sela, dijeljene direktno u ruke stradalima u potresu.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments