PUNOM SNAGOM NAPRIJED

tekst i foto: Daniel Pavlić

Zapravo svih ovih dana pomaganja na terenu, ljude nije obradovala ni hrana, ni roba, niti materijal koji smo donosili. Najviše ih je obradovao kontakt, lijepa riječ.

Kako sam voditelj jednog Europskog projekta koji bi trebao poboljšati kvalitetu života umirovljenika, shvatio sam da je potrebno prilagoditi Projekt trenutnim potrebama umirovljenika naše županije, stradalih u ovoj katastrofi koja se desila prije tri tjedna. Stoga smo Daša (Poredoš Lavor, op. u.), voditeljica jedna radionice i ja krenuli na teren provoditi radionice u sklopu projekta kako bi pružili psihološku pomoć onima koji je trebaju…

Rano jutro i odlazim u Sisak po Dašu, koja je i sama izgubila svoj dom u potresu. Sada živi kao podstanar, jer kuća u kojoj je živjela ima onu nesretnu crvenu naljepnicu. Daša me čeka pred mojim radnim mjestom u udruzi KAS i odlazimo na teren u općinu Dvor.

Krenuli smo posjećivati one najranjivije ljude treće životne dobi koji su imali veliku štetu na svojim kućama. Prije toga smo napunili auto humanitarnom pomoći koju nam je iz Divuše dao Ivan Jukić, mladić koji je okupio volontere Pounja čim se desio potres.

Tako smo iz Divuše obišli sela Rogulje, Zrin, Lotine, Šegestin, Buinu i na kraju se zaustavili u Kuljanima. Topla riječ, čaša soka i šolja kave. Srca nam puna radosti, a najviše nas razveseli baka Dragica koja nam veli: E baš ste me obradovali, to nam treba! Topla riječ!!!

Sunce je lagano zalazilo kada smo krenuli kući, lagani umor u leđima jer osim što smo posjećivali drage ljude, doživjeli smo i trenutke prekrasnih banijskih pejzaža s divljači u njima.

Do Buine smo se probijali neočišćenim putem na kojem sam u jednom momentu izgubio kontrolu nad autom kada je počeo kliziti na brdu unatrag. No, prisebnost i manevar dva, pa sam iskoristio gravitaciju da se vratim na ravnu plohu i pokušam ponovno. Nakon drugog pokušaja smo se probili do jedinog stanovnika sela koji svoje oduševljenje i sreću što nas je vidio, nije nimalo krio. Razgalamio se Milan od sreće, pa čak i poskočio od radosti.

Spustio se već odavno mrak, a ja iz Siska stigao doma, mrtav umoran. Toliko sam bio umoran da se i danas cijeli dan oporavljam od utorka, a već sutra nas čeka ponovno teren. Obilazimo Sunju i Hrvatsku Kostajnicu. Nema odmora, kad nešto dobro ide, punom snagom naprijed!

3 1 vote
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments