JEDINSTVENA PROMOTORICA NAŠE KULTURE

Ankica Karačić, akademska slikarica koja od devedesetih godina s obitelji živi u njemačkom Iserlohnu

tekst: Ante Karačić

Iserlohn/ Ankica je neumorna. Izlagala u preko 25 zemalja. Uglavnom je i putovala na izložbe. Putovala je na sve kontinente osim Australije.

Prezentirajući sebe  i svoj umjetnički rad trudila se prezentirati i našu baštinu i to na razne načine.  Uvijek je željela na tim izložbama i putovanjima ostaviti i neki trag iza sebe, tako da buduće generacije vide da je tuda nekada prolazila.

Na otvaranjima izložbi u Kini i Koreji nosila je naše nošnje, šokačku zlataru ili baranjsku i srijemsku nošnju. Pored toga, tamo je i promovirala naše kravate. Na slike je ubacivala elemente sa nošnji ili slova glagoljice.

Glagoljicu je prezentirala i preko dječjeg likovnog natječaja, tema je jedne godine bila “Glagoljica u dječjem oku i srcu”. Radovi su izlagani u Rimu i Molizu.

Glagoljicu je koristila na mnogim svojim radovima. Dubrovnik i SV.Vlaho – slike su u crkvi Sv. Klare u Dubrovniku. Ilok –  slike se nalaze u iločkom muzeju.

Ulaz naše Iločke kuće oslikala je motivima Iloka sa slovima glagoljice. Njene slike s elementima glagoljice nalaze se i u Limi, u HKM Leopold Mandić i Klubu Dubrovnik.

Na likovnim kolonijama uglavnom je radila nošnje toga kraja – Prigorsku nošnju je uradila na koloniji u Vugrovcu, Momačko kolo na koloniji na Paliću-Subotica. Triptih momačko kolo danas se nalazi u Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici. Na izložbi u Iranu izlagala je akvarele s tipičnim iločkim motivima.

Upravo urađene Bunjevke su za Hrvatsku likovnu udrugu CroArt-Subotica čiji je član.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments