GDJE ILI KAMO?

MALI JEZIČNI SAVJETI
Časopis jezik 
Normativno pravilo o upotrebi priloga gdje, kamo – smješteno je u osnovnoškolske jezične udžbenike i trebalo bi biti poznato svakomu tko završi osnovnu školu, a jezični savjet u svezi s tim ne bi trebalo ni pisati.

Međutim, velik je raskorak između razgovornoga jezika i pravilne književnojezične upotrebe kada je riječ o navedenim prilozima gdje, kamo – razgovorni jezik ne pravi između njih nikakvih značenjskih razlika pa ih zbog toga upotrebljava kao istoznačnice, odnosno, gdje se upotrebljava i u značenju kamo. Primjerice: *Gdje ideš? – naše je često razgovorno pitanje koje postavljamo kada želimo doznati mjesto na koje naš sugovornik ide. Kamo ideš? – pitanje je koje se rijetko može čuti, a ono je jedino pravilno.

U razgovornom je jeziku dopušteno i odstupiti od norme, ali kada se pogrješka uvuče u jezik koji bi trebao biti pravilni književnojezični izraz, tada na pogrješku valja upozoriti i ispraviti je. Novinski bi jezik trebao slijediti normativna pravila jer je jezik javnoga priopćavanja, a kao takav svakako ima velikoga utjecaja na oblikovanje našega jezičnoga izraza i jezičnih navika. Zbog toga je nedopustivo da u naslovu novinskoga članka jednih naših poznatih i čitanih dnevnih novina osvane ovakvo pitanje: Gdje poznati idu na ljetovanje?

U pitanju je pogrješno to što je upotrijebljen prilog gdje, umjesto priloga kamo. Riječ je o tom da prilozi gdje i kamo imaju različita značenja; gdje znači: na kojem mjestu, a kamo znači: u koje mjesto. Pitajući: Gdje ljetuješ? – pitamo u kojem mjestu, na kojem mjestu. Dakle: Na/u kojem mjestu (gdje) ljetuješ? U Splitu, u Opatiji, na Visu, na Korčuli…

Pitajući: Kamo ideš na ljetovanje? – pitamo u koje mjesto, na koje mjesto. Dakle: U/na koje mjesto (kamo) ideš na ljetovanje? U Split, u Opatiju, na Vis, na Korčulu… Uz glagol se ići upotrebljava kamo, a ne gdje. Zbog toga je pitanje: *Gdje ideš? –  nepravilno, jer ono znači: *Na kojem mjestu (gdje) ideš? S obzirom na to da nikada ne pitamo: *Na kojem mjestu ideš? – jer se takvomu pitanju protivi i naše jezično znanje i naš jezični osjećaj, nego uvijek pitamo: U koje mjesto ideš? – naravno je da uz glagol ići valja upotrijebiti kamo: Kamo ideš? – jer kamo znači u koje mjesto.

Prema tomu, ako je u novinama postavljeno pitanje: Gdje poznati idu na ljetovanje? – postavljeno je na pogrješan način jer gdje znači: *Na kojem mjestu poznati idu na ljetovanje? Očito je da je pitanje trebalo značiti: U koje mjesto poznati idu na ljetovanje? Da bi pitanje to i značilo, trebalo je upotrijebiti kamo: Kamo poznati idu na ljetovanje?

Savjet napisala: Sanda Ham

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments