TRUD ODE UZALUD

prilog: Zvonimir Mitar

Večeras me je prijatelj iz Osijeka, Eseker Ivan Grgesina, šokirao svojim mailom pod naslovom «Naš trud ode uzalud!!!»

Naime, planirali smo da se na ulazu u Osječku šećeranu postavi spomen ploča hrvatsko-švicarskom nobelovcu prof. Vladimiru Prelogu, koji je prvi kontakt s praktičnom kemijom imao upravo na ferijalnoj praksi u laboratoriju šećerane.

Ivan je već imao odgovarajuće razgovore s nadležnima o postavljanju spomen ploče, no kao što vidimo, sve je bilo uzalud, nakon ove šokantne vijesti sve je, nažalost, propalo.

Mail Ivana Grgesine:

“Dragi priijatelju,

Danas sam saznao tužnu vijest; svi zaposlenici Šećerane u Osijeku dobili su jučer sljedeću poruku od svoje uprave: tvornica se definitivno zatvara. Svi možete dati odmah dragovoljni otkaz i dobit ćete novčanu otpremninu. Ako to ne učinite, dobit ćete klasični otkaz.

I tako su moj Zvonimire, propale sve naše zajedničke pripreme za postavljanje spomen ploče Vladimiru Prelogu odmah na ulazu u Šećeranu… Još bih dodao ovo: ja sam osobno uspio prošle godine uspostaviti kontakt s vlasnikom osječke Šećerane. Sve je to u sklopu „velikog carstva“ firme „ŽITO“. Vlasnik je Marko Pipunić. Uspio sam uspostaviti kontakt s pravnikom (tajnikom) Pipunića i upoznao sa svim našim radnjama za pripremu postavljanja spomen ploče na ulaz u Šećeranu. Buduću da to nije neki veliki financijski iznos, tajnik je sve prihvatio. I taman je onda počeo prvi val KORONE i predložio je da će sve uraditi kada KORONA prođe… I eto, korona još traje, i sada se na ulazna vrata Šećerane može postaviti dodatna ploča: –Ovdje je bila nekada Šećerana, koja je počela s radom još 1906. godine i radila ukupno 115. godina.

(Dakle, ni spomen-ploče Prelogu a, što je još i gore po sudbinu brojnih radnika i njihovih obitelji – ni Osječke šećerane! Što bi na to rekao Prelog?!, op.u.)

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments