LOCKDOWN DO 28. OŽUJKA

U Njemačkoj se lockdown produžava do 28. ožujka

Berlin/ Mjere protiv pandemije korone u Njemačkoj produžit će se do 28. ožujka s obzirom na kontinuirani broj zaraza. Međutim, trebalo bi postojati mnogo mogućnosti otvaranja, ovisno o situaciji.

Kancelarka Angela Merkel i državni premijeri odlučili su tako u srijedu u Berlinu, u dugim satima pregovora.

Dogovorena je strategija otvaranja korak po korak s ugrađenom kočnicom u slučaju nužde. Ako pojedinačno popuštanje dovede do naglog povećanja broja infekcija u regiji, sva već učinjena ublažavanja automatski se poništavaju.

Više privatnih kontakata bit će ponovno dopušteno od ponedjeljka

Već sljedećeg ponedjeljka ozbiljno ograničene mogućnosti privatnih kontakata trebaju se ublažiti. Tada će opet biti mogući privatni susreti između vlastitog i drugog kućanstva, ali ograničeno na najviše pet osoba. U regijama sa sedmodnevnom učestalošću manje od 35 novih infekcija tjedno, također može se susresti vlastito kućanstvo s još dva kućanstva s ukupno najviše deset ljudi, u tom broju se n računaju djeca mlađa od 14 godina. Do sada se kućanstvo moglo sastati s najviše jednom osobom iz drugog kućanstva.

Otvaraju se knjižare, cvjećari i vrtni centri

Nakon prvih otvaranja škola i frizera, u drugom koraku slijede knjižare, cvjećarnice i vrtni centri. Oni su već otvoreni u pojedinim saveznim državama. Preduvjet je poštivanje higijenskih koncepata i ograničenja kupaca. Autoškole i letačke škole također mogu nastaviti s radom pod određenim uvjetima.

Mogu postojati druga ograničena otvaranja u regijama u kojima incidencija samo 100 novih infekcija na 100 000 stanovnika padne ispod sedmodnevne incidencije. Osim ponuda za kupovinu po dogovoru u maloprodaji, muzeji, galerije, zoološki vrtovi, botanički vrtovi i spomen obilježja mogu se tada posjetiteljima otvoriti uz rezervacije termina. Tada bi trebali biti dopušteni i pojedinačni sportovi, sami ili u parovima, kao i sportovi u grupama do deset djece do 14 godina na otvorenom. Sa stabilnom sedmodnevnom učestalošću manjom od 50, zahtjevi se smanjuju ili slabe. Tada bi opet trebao biti moguć beskontaktni sport u malim grupama na otvorenom.

Sljedeći koraci otvaranja: ugostiteljstvo na otvorenom, kazalište, kina, sportski sadržaji, događanja

Prema odluci, sljedeći koraci otvaranja ovisit će o činjenici da prethodna faza 14 dana nije dovela do pogoršanja sedmodnevne incidencije. Tada se prvo radi o otvorenom ugostiteljstvu na otvorenom, kinima, kazalištima, koncertnim i opernim kućama, kao i o beskontaktnom sportu u zatvorenom i kontaktnom sportu na otvorenom. U sljedećem koraku na programu je više sportskih i zabavnih događaja. I ovdje se primjenjuje sljedeće: Do incidencije od 100, trebali bi postojati veći zahtjevi poput dnevnih testova ili obvezne rezervacije, koji se izostavljaju kod sedmodnevne incidencije do 50 novih infekcija.

Cijepljenje protiv korone u mnogim ordinacijama najkasnije do početka travnja

Važni elementi za daljnje otvaranje trebaju biti cijepljenje i ispitivanje. Dogovoreno je da će krajem ožujka / početkom travnja liječnici opće i specijalističke medicine biti u potpunosti uključeni u kampanju cijepljenja kako bi se ubrzala. Besplatni brzi testovi za koronu za sve građane bit će mogući od sljedećeg tjedna. Od tada će savezna vlada preuzimati troškove. Trebao bi biti moguć barem jedan brzi test tjedno, što će, na primjer, obučeno osoblje raditi u ispitnim centrima ili medicinskim ordinacijama.

Besplatni brzi testovi mogući su od sljedećeg tjedna

Savezna i državna vlada žele osigurati planirano ublažavanje zaustavljanja korone masovnim brzim i samotestiranjem. Testovi su pokazali “s dobrom preciznošću je li netko svakodnevno zarazan”, rekla je kancelarka Angela Merkel. Svaki građanin trebao bi biti u mogućnosti besplatno se testirati jednom tjedno. “Ova ponuda vrijedi od 8. ožujka. Troškove testa snosi savezna vlada.

Samotestiranja, koja su lakša za upotrebu, također bi se trebala koristiti u školama i vrtićima. Bit će uspostavljena radna skupina za nabavu ovih testova. Još nije konačno razjašnjeno hoće li poslodavci morati platiti testove za svoje zaposlenike. Savezna vlada nastavit će razgovore u petak.

Merkel: Nastavite se strogo pridržavati ograničenja u vezi s kontaktima

Angela Merkel pozvala je ljude u Njemačkoj da se drže na distanci i nose maske unatoč većem broju testova na koronu. “Vidjet ćemo u sljedećih nekoliko dana da će britanska mutacija tada postati dominantna mutacija i da će izvorni virus nestati. I zato smo u vrlo osjetljivoj fazi i zato će također biti važno da se strogo poštuju sva ostala ograničenja kontakta i sva ostala pravila i sve ono na što smo se navikli u pandemiji,  držati se na distanci, održavati higijenu i nositi masku u svakodnevnom životu.”, rekla je Merkel.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments