NOVA KNJIGA LJERKE TOTH NAUMOVE

Objavljena nova zbirka pjesama hrvatsko-makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove, naslova “Zjenica bježi od zjenice”.

 tekst: Ljerka Toth Naumova 

Objavljena je  nova knjiga hrvatsko – makedonske pjesnikinje Ljerke Toth Naumove naslovljena “Zjenica bježi od zjenice”. Riječ je o zbirci pjesama  u prozi, osamnaestoj knjizi  ove autorice  članice DHK, Društva pisaca Makedonije i glavne i odgovorne urednice glasila Hrvata u Makedoniji  “Hrvatska riječ”.

Poznato je da se u  pjesničkom stvaralaštvu Toth Naumova ponajviše bavi  sa svojim već poznatim temama nostalgije, sjete, čežnje, uspomena i kako  ističe recenzentica dr.sc. Željka Lovrenčić u predgovoru knjige:

Već je na prvi pogled vidljivo da ćemo se susresti s toplom i osjećajnom poezijom, stihovima koji lagano padaju na dušu i krijepe je.  Posvećene su rodnome tlu, ognjištu, djetinjstvu i svemu onome što je sada samo uspomena. Ovo su duboki i misaoni stihovi obavijeni teškom metaforikom i simbolikom i teško je razlučiti jesu li odraz očaja i boli ili samo pesimistične refleksije o našem postojanju. U svakom slučaju, nastavlja Lovrenčić,  ova zrela i promišljena zbirka stihova u prozi navodi nas na razmišljanje o vlastitom postojanju i na preispitivanje naših životnih odluka…”

Posebice u tom smislu, valja naglasiti ulomak iz recenzije Ljerke Car Matutinovič:

“U simbolici “Zjenica koja bježi od zjenice”pjesnikinja će poetski spojiti svoje autentične vizije sjećanja, uspomena u emotivnom srazu s budućnosti. Učinkovitost poetskog vokabulara uvodi u novu opstojnost bića. Samosvojnost i obveza prema odabranim riječima. One su i susret i buđenje, san i želja za životom. Tako se obojena nostalgijom zbiva čarolija pjesme, začaranost neizgovorenim koje u suglasju s osmišljenim, izgovorenim, naglašava misterij poezije. Komponirajući svoja emotivna i estetska promišljanja u ciklusima “Razdoblje razdijeljeno”, “Pulsira otpozdrav jezerski”,”Čekanje noćnih ura”,  kreativno se suočava s oslobođenim riječima koje svjedoče neku novu stvarnost.”

Nakladnik knjige  je Akademski pečat iz Skopje, a sunakladnik je Naklada Bošković, Biblioteka VLATI 154 iz Splita. Urednik je Đuro Vidmarović, a naslovnicu je dizajnirao  Dubravko Naumov, akademski slikar koji živi u Torontu.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvata izvan RH.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments