GODIŠNJE IZVJEŠĆE O PROVEDBI STRATEGIJE

izvor: hrvatiizvanrh.gov.hr

Zagreb/ U četvrtak, 25. ožujka u Hrvatskom saboru održana je rasprava o Godišnjem izvješću o provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske za 2019. godinu.

Državni tajnik Milas je kroz svoje uvodno izlaganje istaknuo kako je povezanost s našim sunarodnjacima ostvarena kroz politiku suradnje u programima i projektima kao i kroz druge aktivnosti koje Ured provodi kako bi s Hrvatima i potomcima Hrvata ostvarili što čvršću povezanost bez obzira gdje žive, kao i njihovu međusobno povezanost.

Kroz izlaganje državni tajnik Milas upozorio je na sramotne odluke o uvođenju tzv. bunjevačkog jezika u službenu uporabu te zabilježene brojne prijetnje Hrvatima u Srbiji, posebno prema predstavnicima hrvatskih institucija te je  istaknuo da je izostala reakcija Republike Srbije, no da hrvatska vlada i Središnji državni ured stoje uz hrvatsku zajednicu i podupiru koju podupiru u svim aktivnostima.

Također, poručio je i kako će Hrvatska poduzeti sve potrebne aktivbosti kako bi  hrvatska zajednica u Sloveniji dobije status nacionalne manjine.

Kada je u pitanju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini naglasio je kako je jednakopravan položaj Hrvata u toj zemlji jedan od prioritete Vlade Republike Hrvatske.

Kroz svoje obraćanje naveo je i niz drugih programa za Hrvate izvan Hrvatske, poput programa Korijeni, ljetne škole Domovina, upisa studenata iz iseljeništva i hrvatske nacionalne manjine na Sveučilišta u Republici Hrvatskoj po posebnim kvotama, programa učenja hrvatskog jezika u Hrvatskoj Croaticum, kroz koji je u 2019./2020. dodijeljeno oko 250 stipendija, internetski tečaj učenja hrvatskog kojem je pristupilo više od sedam tisuća korisnika.

Kao čelniku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, iznimno mi je drago vidjeti prepoznatljivost suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a projekti koje provodimo nisu samo financijska potpora, već stvaranje preduvjeta za razvoj potencijala i jačanje povezanosti hrvatskog naroda diljem svijeta te ćemo našu suradnju i zajedništvo snažiti i u narednom razdoblju i nastojati osigurati zaštitu i očuvanje nacionalnog identiteta svih Hrvata koji žive izvan granica Republike Hrvatske i to kroz konsenzualnu potporu svih.“ –naglasio državni tajnik Milas.

Saborski zastupnici pohvalili su osnaživanje veza s Hrvatima izvan Republike Hrvatske i rad Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, ali i upozorili na potrebu dodatnih napora kako bi se  unaprijedio položaj Hrvata u Srbiji i dodatno jačale veze na gospodarskom polju.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments