SUSRET S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA

Veleposlanik Gordan Bakota bio je domaćin susreta s predstavnicima hrvatskih udruženja koja djeluju u Berlinu.

tekst i foto: Uredništvo HGB

Berlin/ Veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj, Gordan Bakota bio je, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, domaćin susreta s predstavnicima hrvatskih udruženja koja djeluju u Berlinu.

Povod ovom susretu bilo je upravo ovo vrijeme korona virusa i mjera koje u praksi ograničavaju i onemogućavaju druženja većeg broja ljudi a time i  djelovanje društava i udruženja, bilo kakva okupljanja i aktivnosti.

A cilj susreta bio je upravo razgovor, komunikacija o poteškoćama i glavnim problemima, o načinima i mogućnostima održavanja kontakata, priprema i planiranje mogućih aktivnosti i projekata u sadašnje vrijeme i u vremenu koje dolazi.

Veleposlanik Bakota je, između ostalog iznio ideju i planove obilježavanja 3o. obljetnice priznanja Republike Hrvatske od strane Njemačke, potom ideju o organiziranju informativnih skupova za zainteresirane povratnike u Hrvatsku kao i moguću skoru online konferenciju i razgovor predstavnika udruženja s državnim tajnikom Zvonkom Milasom i ministrom vanjskih poslova i integracija Gordanom Grlićem Radmanom. Povodom tog online susreta i razgovora, udruženja i društva bi trebala razmotriti vlastite mogućnosti, probleme, aktivnosti i projekte koji bi mogli biti tema online susreta s državnim tajnikom i ministrom vanjskih poslova.

Na ovom  skupu su pored veleposlanika Bakote, sudjelovali i suradnici u Veleposlanstvu RH, Tino Klarić Kukuz, II. tajnik i savjetnica Ivana Karanušić.

A od predstavnika udruženja, Elizabeta Kopić, dopredsjednica Zavičajnog kluba Brođani Berlin, potom Krešo Urban, predsjednik berlinskog ogranka HDZ-a Stjepan Radić, Stjepan Škorić, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva V.F. Mažuranić, Karmen Meić, predsjednica Hrvatske kulturno-umjetničke i sporske zajednice Berlin i Viola Šimić, predstavnica udruženja “Posavina Berlin”. 

Kako ovo krizno vrijeme nije jednostavno ni pojedincima i obiteljima, tako te poteškoće, u svim aspektima, osjete i proživljavaju i društva i udruženja. Nije jednostavno održati ni komunikaciju članstva a kamo li plaćati i održavati prostorije (što čini, primjerice Hrvatska kulturno-umjetnička i sportska zajednica Berlin), planirati aktivnosti i razrađivati projekte bez mogućnosti sagledati hoće li biti i izvedivi.

Za podnijeti neizvijesnost ovog vremena, podijeliti probleme ili ih zajedno pokušati riješiti, ovakvi su razgovori, osobni ili online, važna moralna pomoć i potpora opstanku društava i, za nadat je se, i skorom punom aktiviranju i povratku normalnom životu i radu.

3 2 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments