STIŽE ZAKON O ZAŠTITI OD INFEKCIJE

Uredništvo HGB

Berlin/U narednom tjednu savezna njemačka vlada želi pokrenuti novi zakon. U suštini, od incidencije preko 100 trebala bi pravila o koroni tada biti obvezujuća.

Kancelarka Angela Merkel odlučna je u provođenju jedinstvenih propisa u saveznim državama u borbi protiv pandemije korone.

Savezna vlada, u bliskom dogovoru s državama i Bundestagom, želi pokrenuti nacrt zakona koji predviđa izravno obvezujuću i sveobuhvatnu hitnu kočnicu za ruralne i urbane četvrti s incidencijom od 100 ili više.

Otkazani su razgovori Angele Merkel s premijerima, koji su zapravo bili planirani za sljedeći ponedjeljak. Mogu se održati u sljedećem tjednu.

Čelnici vlada sa savezne i državne razine već su se dogovorili o “hitnom kočenju” na svojoj konferenciji 3. ožujka. U skladu s tim, stroža pravila za privatna okupljanja ili zatvaranja trgovina trebala bi ponovno stupiti na snagu ako sedmodnevna incidencija u državi ili regiji pređe 100 tri dana zaredom.

Države su do sada vrlo različito tumačile pravila. Primjerice, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i Berlinu mogu se otvoriti trgovine s vrijednostima incidencije većim od 100, ali smiju primati samo kupce s negativnim Corona testom. Bavarska također želi omogućiti regijama s velikim brojem zaraza da u ponedjeljak počnu kupovati.

Planiranom novom uredbom savezna vlada želi stati na kraj takvim iznimkama. Prema dopredsjedniku Vlade Olafu Scholzu, također se planira propisati ograničenja noćnog izlaska za odgovarajuću saveznu državu zbog incidence od 100 novih infekcija na 100 000 stanovnika u roku od tjedan dana.

Stoga bi se škole trebale prebaciti na nastavu na daljinu nakon  sedmodnevne incidencije od 200. Zakon o zaštiti od infekcija ovdje također daje zakonsku kontrolu saveznoj vladi.

Nacrt vlade trebao bi biti dostupan danas, a parlamentarna procedura bit će dovršena najkasnije u sljedeća dva tjedna zasjedanja Bundestaga. Hoće li Zakon biti odobren od Bundesarata ovisi o dubini  njegove regulative..

Ispod incidencije od 100 novih infekcija na 100 000 stanovnika u roku od sedam dana, nastavit će se primjenjivati ​​postojeće rezolucije Konferencije premijera od 3. ožujka. U ovom slučaju savezne države zadržavaju svoju nadležnost.

Merkel ne želi čekati dok brojevi zaraze probiju krov

Dok planirana nacionalna uredba ne stupi na snagu, savezne države mogu produžiti trenutne državne propise. Međutim, u saveznoj vladi sigurno se očekuje da će savezne države samoinicijativno povući svako popuštanje mjera koje je u suprotnosti s budućim propisima. To se primjerice odnosi na otvaranje trgovina kad su vrijednosti incidencije visoke.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble rekao je u četvrtak navečer u “Heute Journal” da bi se Zakon o zaštiti od infekcija mogao promijeniti u najkraćem mogućem roku. “To može brzo ići ako svi sudionici to žele. Ako je potrebno, to bi se moglo učiniti i u jednom tjednu sastanaka, rekao je Schäuble.

Savezni ministar zdravstva Jens Spahn pozvao je u petak prije savezne konferencije za tisak da su, s obzirom na treći val, potrebne “dosljedne i  jedinstvene mjere”. „To je jedini način da zaštitimo naš zdravstveni sustav od preopterećenja.“ Međutim, ako se u nekim saveznim državama ne dijeli procjena situacije, jedinstven je pristup težak.

Institut Robert Koch (RKI) prijavio je 25.464 nove infekcije u roku od 24 sata u petak, 3576, prije više od tjedan dana. 296 drugih ljudi umrlo je u vezi s koronavirusom. Sedmodnevna incidencija porasla je na 110,4 sa 105,7 prethodnog dana. Situacija u bolnicama već prijeti, broj pacijenata na intenzivnoj njezi povećava se i u mlađim dobnim skupinama, upozorio je predsjednik RKI Lothar Wieler.

Osoblje u bolnicama radi do krajnjih granica

I ne treba gledati samo prema dostupnim krevetima i ventilatorima, već i pripaziti na liječnike i medicinske sestre koji već rade na granici, rekao je Spahn. “Zbog toga trenutno niske brojke ne bi trebale predvoditi naše postupke.”

Alarm su ujutro oglasili i njemački liječnici intenzivne njege. Situacija u klinikama duboko je zabrinjavajuća, rekao je Gernot Marx, predsjednik Njemačkog interdisciplinarnog udruženja za intenzivno liječenje i hitnu medicinu (DIVI). „Gori. Situacija je vrlo teška. Svaki dan je važan. ”

Postoji nekontroliran i dramatičan porast broja pacijenata s Covidom. Njihova je dob sada uglavnom između 40 i 70 godina. Christian Karagiannidis, znanstveni direktor DIVI-ovog registra intenzivne njege, također je govorio o “stanju nalik katastrofi”.

Mlađi pacijenti obično se liječe na jedinicama intenzivnog liječenja znatno dulje od starijih, 50-godišnjak, u prosjeku tri puta duže od 85-godišnjaka. To se mora uzeti u obzir prilikom razmatranja kapaciteta.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments