TRIBINA O MONOPOLIZACIJI NOVOŠTOKAVSKOGA IKAVSKOGA DIJALEKTA

Ivana Rora, Hrvatska matica iseljenika

U utorak, 20. travnja 2021. u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održat će se video tribina „Bački Hrvati Bunjevci i monopolizacija novoštokavskoga ikavskoga dijalekta – činjenice i posljedice”.

Povod tribine je inicijativa za uvođenjem „bunjevačkog jezika” kao službenog na području grada Subotice.

Navedena inicijativa pokušava bunjevački govor izdvojiti iz hrvatskog jezičnog korpusa, a dovodi u pitanje i identitet svih govornika novoštokavske ikavice. Ova inicijativa, premda na prvi pogled afirmativna, ozbiljno ugrožava jedinstvo i identitet hrvatske zajednice u Srbiji.

Na tribini će sudjelovati:

1. prof. Đuro Vidmarović, književnik, povjesničar, diplomat u miru i jedan od vodećih stručnjak za pitanja položaja Hrvata u susjednim zemljama.

2. prof. dr. Sanja Vulić, profesorica na Hrvatskim studijima, stručnjakinja za pitanja hrvatskog jezika, hrvatske dijalektologije, a posebno jezika Hrvata izvan Republike Hrvatske.

3. dr. Robert Skenderović, povjesničar. zaposlen na Hrvatskom institutu za povijest u Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, godinama se bavi i poviješću podunavskih Hrvata.

Na pomoći u organizaciji tribine zahvaljujemo gospođi Mariji Perčić.

Tribina će se prenositi putem Facebook stranice HMI https://www.facebook.com/HRVATSKA-MATICA-ISELJENIKA-231777773503011 . Početak tribine je u 19 sati.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments