IMPRESIVNE DOŽIVJELICE PUNE IZNENAĐENJA

Objavljena knjiga  „Osvrti“ Violete Kalić  u Skopju

tekst: Ljerka Toth Naumova

foto: Violeta Kalić

Skopje/ Promocija knjige “Osvrti – refleksije, iluminacije i reminiscencije” povjesničarke umjetnosti Violete Kalić, hrvatskih korijena,  održana je  7. svibnja u Domu kulture “Kočo Racin” u Skopju.

Tim povodom otvorena je grupna izložba makedonskih i inozemnih umjetnika zastupljenih u knjizi.

Knjiga, tiskana na 300 stranica samo je maleni dio svega što je obilježilo protekli period 32-godišnjeg aktivnog djelovanja autorice knjige Violete Kalić u području vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, u Republici Sjevernoj Makedoniji, ali i u inozemstvu.

Na promociji obratila se   recenzentica ovoga izdanja mr sc. Ljerka Toth Naumova, istaknuta pjesnikinja i članica Društva pisaca R.S.Makedonije i Društva  hrvatskih književnika i glavna i odgovorna urednica glasila Hrvata u Sjevernoj Makedoniji „Hrvatska riječ“.

Ona je objavljenu recenziju u povodu ovoga izdanja knjige  naslovila “Impresivne doživjelice pune iznenađenja”, a u svom obraćanju u povodu promidžbe između ostalog je naglasila:

“Violeta Kalić je već godinama umjetnički istraživač vitalnih impulsa i poruka brojnih umjetnika iz R.S.Makedonije , te i umjetnika iz inozemstva u povodu njihovog predstavljanja u zemlji i inozemstvu, posebice na skupnim izložbama na kojima je zastupljeno i preko pedest umjetnika.

 Autorica   knjige “Osvrti…” uložila je ogromnu kreativnu energiju kako bi predstavila umjetničke radove iz prošlosti, sadašnjosti, pa čak i nove tehnike budućnosti.

U ovom izdanju predstavljen je samo dio brojnih radova, osvrta koje je Violeta Kalić pisala godinama  svoga kontinuiranog rada, ali i aktivnog angažiranja na kulturnoj sceni u afirmaciji brojnih događanja  u zemlji te i vani u inozemstvu,

Ti umjetnički osvrti koje točnije možemo nazvati umjetničkim recenzijama, impresivne su doživjelice pune iznenađenja i mogu predstavljati cijele pripovjetke, kao priče posvećene djelima slikarstva, kiparstva, te i dokumentarnosti događanja koju čini umjetnost fotografije.

Jednostavno, s prepoznatljivim  formama i figurama Violeta Kalić stvara racionalno objašnjenje  umjetničkih djela, njihovih stvaralačkih pravaca i poruka. Knjiga postaje izazov s predstavljenim djelom najznačajnijih imena makedonske suvremene umjetničke scene i iz inozemstva preko  sučeljavanja i preklapanja svjetova, civilizacija, civilizacijskih fragmenata i simbola, opstanka i postojanja”.

Mr. sc. Igor Pop Trajkov na promociji knjige “Osvrti” osvrnuo se  na životnu putanju autorice koju je prezentirao na engleskom jeziku i potencirao kako je autorica knjige Violeta Kalić dugogodišnji aktivan član Zajednice Hrvata u Makedoniji, osobito odgovorna za projekte iz kuture.

Veličanstveno predstavljanje ovoga grandioznog djela Violete Kalić uljepšao je nastup poznatog violiniste i profesora violine na FMU u Skoplju Mihajla Kufojanakisa.

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments