VALJA NAM DIĆI GLAVU I BITI SKUPA

Našim  dragim prijateljima i kolegama iz Glasa Hrvatske, uredništvo Hrvatskog glasa Berlin čestita 18. obljetnicu!!! 

Pismo iz Zagreba za Hrvatski glas Berlin

piše: Tatjana Rau, urednica Glasa Hrvatske

Draga Sonja, dragi čitatelji i korisnici Hrvatskoga glasa Berlin!

Međunarodni radijski kanal Hrvatskoga radija – Glas Hrvatske, proslavlja danas 18. rođendan. Prije no što vas pozovem na čitanje prigodnoga teksta koji objavljujemo danas i na našem web portalu, posebice vama želim uputiti nekoliko riječi povodom ove obljetnice.

Zadnjih sedam i pol godina, na svaki 15. svibnja, sjetim se berlinskoga Glasa, jer je to bio prvi portal s kojim je Glas Hrvatske, kad je ustrojena naša mrežna stranica, započeo suradnju, koja se kasnije proširila na mnoge druge hrvatske portale i radijske programe u svijetu. No, ”prvi” se pamte s posebnim emocijama. Jer, svaki početak je težak, pa onaj tko se nađe uz tebe na tom i takvom početku, zasjedne malo dublje u misli i dušu, ne umanjujući doprinos i suradnju svih naših dragih kolega u svijetu.

Tako se, eto, i danas, s radošću i ganućem prisjećam kako su se spojila dva hrvatska Glasa, s istim ciljem, s istim srcem. U ovome trenutku nedostaje mi naš ”treći čovjek” da bismo ”u kompletu” razmijenili lijepa sjećanja i emocije. Nedostaje mi Emil Cipar. Premda sam uvjerena da nas nekim svojim okom odozgo prati. I ne samo okom. I čeka da nam se pridruži u nekom novom radio mostu, po uzoru na onaj koji smo zajedno ostvarivali, spajajući domovinsku i iseljenu Hrvatsku – Emil u Brodu, Sonja u Berlinu, ja u Zagrebu.

Sjećam se naših zajedničkih ”chatanja” u šest ujutro, na istu temu. Slatkog iščekivanja prije izravnog uključivanja u program Glasa Hrvatske. Sve do našeg jedinog ”slučajnog” fizičkog susreta i jedine kave koju smo zajedno popili u Rešetarima,  a imala sam osjećaj kao da smo cijeli život zajedno rasli. Slušaj, Emile, ne može to tako. Uključi se! Kako god znaš i umiješ…

Sonja, draga, valja nam nadoknaditi susrete kad jenja ovo zlo od ”korone”. Valja nam svima ozdraviti od bolesti, gubitka najdražih, izolacija, od distanci, depresija, nervoze i svega što nam je stalo na put, posebice u zadnjih godinu dana, a ostavilo je i ostavlja posljedice po sve nas. Valja nam dići glavu i biti skupa. Ma gdje bili. Želim vam svima, sve najbolje, od srca, na rođendan Glasa Hrvatske.

Na današnji dan, prije točno 18 godina, počelo je službeno emitiranje cjelodnevnog radijskog kanala Glasa Hrvatske.  Odlukom Hrvatskoga sabora, krajem travnja 2003. godine, ustrojen je 24.satni Međunarodni radijski program – Glas Hrvatske, kao ”program svih programa Hrvatskoga radija” koji, uz izbor emisija iz drugih nacionalnih i regionalnih programa HR-a, proizvodi vlastite višejezične sadržaje namijenjene Hrvatima izvan RH i međunarodnoj javnosti.

Pod imenom Glasa Hrvatske, današnji Međunarodni radijski programski kanal HR-a prvi put se spominje 18. travnja 2001. godine kao dvosatna emisija na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku, koju je Hrvatski radio emitirao na kratkome i srednjemu valu, satelitu i internetu. Emisiju je, u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika, prvi put, uz doprinos Hrvatskoga radija, sufinancirala Hrvatska vlada.

Bio je to nastavak prvotnog Međunarodnog programa HR-a pokrenutog 15. svibnja, ratne 1991. godine, na hrvatskom i engleskom jeziku, koji se emitirao na kratkome valu za Sjevernu i Južnu Ameriku, čemu su tada umnogome pomogli upravo kanadski i američki Hrvati, kako bi se omogućila brza i najbolja informacija o srpskoj agresiji na Hrvatsku, o Domovinskom ratu, te o naporima da svijet prizna mladu Hrvatsku državu i pomogne u prestanku ratnih razaranja.

Današnji, četverojezični cjelodnevni Međunarodni radijski programski kanal – Glas Hrvatske, izrastao iz spomenutih emisija te kasnijeg Multimedijskog međunarodnog programa, djeluje u sklopu Samostalnog odjela Program za Hrvate izvan Hrvatske HRT-a koji sufinancira Hrvatska vlada preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ponosni smo na uspostavljene bliske veze sa svim hrvatskim zajednicama u svijetu, tijekom svih ovih naših ”rastućih” godina, s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, s hrvatskom manjinskom zajednicom u europskim državama, i što smo, posebice pokretanjem vlastite, istoimene, mrežne stranice na hrvatskom, engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku, krajem prosinca 2013., stvorili zapravo jedinstven višejezični multimedijski prostor u sklopu naše kuće, Hrvatske radiotelevizije, a i na razini cijele države.” – kaže urednica Glasa Hrvatske Tatjana Rau –” S navršenih 18 postali smo, eto, ”punoljetni”, a ova obljetnica doista je lijepa i prava prigoda da od srca zahvalim svim kolegama, slušateljima, pratiteljima, podupirateljima, korisnicima i, nadasve, prijateljima koji su pomogli da zajedno dostignemo ovaj ”ulazak u svijet odraslih”.  Želim da u tom zajedništvu i nastavimo dalje, prepoznatljivim putem Glasa Hrvatske, glasa koji se najdalje čuje.”

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments