DODIJELJENE NAGRADE NAJBOLJIM MATURANTIMA

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Matko Trupinić, učenik zagrebačke XV. gimnazije.  Nagradu Sakač, u iznosu od 5.000 eura, osvojio je Davor Marenić, učenik Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine.

tekst: Vesna Kukavica
foto: Hina/ Lana Slivar

U Zagrebu su na prigodnoj svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja  Republike Hrvatske dodijeljene nagrade i priznanja za uspjeh na državnoj maturi, 23. srpnja 2021.

Svečanosti dodjele nagrada bio je osobno nazočan istaknuti fizičar s višedesetljetnom američkom adresom prof. dr. sc. Marin Soljačić.

Tom prigodom učenicima se, uz Soljačića, obratio ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, čestitavši najuspješnijim učenicima ove školske godine na ostvarenim rezultatima. Slavni je znanstvenik pohvalio trud darovitih hrvatskih maturanata.

Nagradu Soljačić, u iznosu od 5.000 američkih dolara, osvojio je Matko Trupinić, učenik XV. gimnazije iz Zagreba, postigavši najbolji rezultat na ispitima iz matematike, fizike i hrvatskoga jezika na višoj razini. Nagradu su zajednički dodijelili ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs i prof. dr. sc. Marin Soljačić, utemeljitelj ove nagrade.

Podsjetimo, Soljačić je rođen 1974. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu školu i MIOC. Na prestižnom bostonskom Massachusetts Institute of Technology (MIT) je diplomirao fiziku i elektrotehniku (1996.), a magisterij i doktorat stekao je na Princetonu. Već dva desetljeća radi na MIT-u gdje je u dobi od 37 godina postao redoviti profesor.

Pozornost medija diljem svijeta privukao je 2007. godine kada je, zajedno s kolegama, eksperimentalno dokazao Witricity, koncept bežičnog prijenosa energije na sobnoj udaljenosti.  Komercijalizacija tehnologije Witricity razvija se u više segmenata: od automobilske industrije, i osobne elektronike preko raznih medicinskih uređaja do primjene u vojsci.

Objavio je kao vodeći svjetski fotoničar više od 200 znanstvenih radova, primivši za svoje izume brojne nagrade, kojima se iz domovine pridružilo i visoko odlikovanje za osobite zasluge u znanosti Red Danice s likom Ruđera Boškovića.

Iako u Americi živi već 29 godina, Marin Soljačić ostao je vezan za domovinu te je 2014. godine utemeljio zakladu. Od 2015., Soljačićeva zaklada dodjeljuje nagradu u iznosu od 5.000 dolara učeniku koji na Državnoj maturi postigne najbolje rezultate iz fizike i matematike.

Par godina kasnije, sličnu je nagradu za maturante utemeljio u domovini jedan od doajena hrvatske informatike Boris Sakač, nekoć glavni informatički stručnjak, a danas savjetnik Međunarodnog olimpijskog odbora u području informatičkih inovacija u svijetu sporta.

Nagradu Sakač, u iznosu od 5.000 eura, osvojio je Davor Marenić, učenik Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine, zahvaljujući najbolje riješenom ispitu iz informatike, matematike i engleskoga jezika na višoj razini. Priznanje nagrađenome učeniku dodijelio je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, a etablirani informatičar Boris Sakač, utemeljitelj ove nagrade, javio se putem zoom aplikacije.

Nadalje, Ministarstvo se i ove godine pridružilo donatorima novčanim iznosom od 2.500 kuna te posebnim priznanjima za 42 ponajbolja maturanta za ostvareni uspjeh na Državnoj maturi u školskoj godini 2020./2021., a prema kriteriju najboljeg postotka na obveznim ispitima mature na višoj razini.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments