PUNA SRCA PISME

Na 16. festivalu klapa uz mandoline i gitare u Makarskoj kojeg medijski promiče i Hrvatski glas Berlin, nagradu publike dobila je zadarska klapa Munita a zlato stručnog žirija otišlo je u ruke klape Subrenum iz Župe dubrovačke.

Iz drugih medija/ Makarsko primorje/Jasna Morović/IvoR

Makarska/ ‘Vratit će se naša dica’ pjesma koju je izvela klapa Munita iz Zadra, na svom prvom nastupu na Festivalu kapa uz mandoline i gitare, dobila je dugotrajan pljesak publike i nagradu violinski ključ za najbolju klapu prema glasovima gledatelja.

Stručni žiri najviše bodova dodijelio je klapi Subrenum iz Župe dubrovačke, a njegovatelji dalmatinske pjesme iz dubrovačkog kraja kući su ponijeli prvu nagradu u obliku stilizirane lampe s grbom Grada Makarske koju im je uručio i na pobjedi čestitao gradonačelnik Zoran Paunović. Makarskoj Marineti stručno oko dodijelilo je srebrenu nagradu.

Pjevanjem rastemo u duši, čuvamo glazbenu baštinu, naše kulturno blago – istaknula je voditeljica Snježana Šulenta, otvarajući 16. Festival klapa uz mandoline i gitare, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića, potvrđujući time da je glazbeni događaj pokazao da ima sve veći i jači odjek među štovateljima klapske pisme i publike koja im se raduje.

Ni najava lošeg vremena nije obeshrabrila organizatore Grad Makarska, makarsku Turističku zajednicu te direktora Festivala prof. Vedrana Bublu da Festival zasja u punom sjaju, i zbog lošeg vremena, a pridržavajući se svih epidemioloških uvjeta, Gradska sportska dvorana pod svojim krovom bude domaćin jedrima klapskog druženja na kojem je nastupilo sedam izvođača.

– Dragi prijatelji i gosti, zahvaljujem prof. Veranu Bubli na ljubavi, radu, entuzijazmu koji ulaže u organizaciju Festivala, jer 16 godina nije malo. Želim vam da guštate u klapskoj pismi – istaknuo je gradonačelnik Paunović, otvarajući Festival.

Publika i stručni žiri pod predsjedanjem Smiljana Radića, a činili su ga Mojmir Čačija, prof. Ivana Kenk Kalwbić, prof. Tanja Topić, prof. Željko Vlaho, imali su pune ruke posla. Jer, svaka od klapa Dalmatinski bardi, Marineta, Partenca, Subrenum, Bonaca, Kaše, Munita, imala je svoju posebnost i ljepotu.

Glasovi publike, a vrijedno su ih prikupljale hostese – članice Odbojkaškog kluba Makarska, otišli su Muniti, debitantu na Festivalu, a nagradu violinski ključ, rad umjetnice Ivane Brkić uručila je Zora Brkić iz Kavane Romana. Zlato stručnog žirija pripalo je Muniti, Kaše i Subrenumu, koji je pobjednik Festivala. Srebrena plaketa dodijeljena je Marineti, a brončane su dobili Bonaca, Dalmatinski bardi i Partenca. Svi izvođači nagrađeni su Zahvalnicama 16. Festivala klapa uz mandoline i gitare.

Na večeri glazbene ljepote zasluge za zvuk i svjetlo idu Valentinu Jurasu (Juras sound systems’.

Generalni sponzor je Elektro-Makarska, pokrovitelj nagrade publike Kavana Romana Makarska. Sponzori su Apfel, hostel Makarska, ITG, Kingtrade, Merlin company, Karlovačko pivo, Studio Art, Geek-proces. Prijatelji Festivala su Turist biro, Sol tourisam, Ivanac-instalacije, Dosma doo, Strelicija, Villa Selak, Ivan Roso, Matko Begović, Odbojkaški klub Makarska.

Kantautor Tedi Spalato, poseban gost Festivala, ostavio je publiku bez daha, a kulminacija je bila maestralna izvedba ‘Dalmaciju povišću pritrujena’. Svestrani splitski glazbenik od preminulog prijatelja glazbenika Juru Stanića oprostio se s Oliverovom ‘Tko sam ja da ti sudim’.

Jedra 16. Festivala klapa uz mandoline i gitare ne miruju već im je glazbeni žar vjetar za tradicionalno kolovoško klapsko druženje u makarskim skutima.

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments