DRIVENIK – ČUVAR KROZ POVIJEST

IZ DRUGIH MEDIJA ...črčkarije.com

crckarije_drivenik1Dvorac Frankopan u Kraljevici, Trsatska gradina u Rijeci, Kašteli u Kraljevici, Bakru, Grobniku, Hreljinu, Bribiru, Grižanama, Gradec na otoku Krku, Kula Kvadrac u Novom Vinodolskom itd., itd …

Kako ne bih nabrajao u nedogled …broj dvoraca, kaštela, utvrda i kula, u gradu Rijeci i njenoj okolici, stvarno je golem. Ostaci iz doba Ilira, Frankopana, Zrinskih …vire gotovo iz svakog grma. Neki su uređeni dok se neki tek obnavljaju. U mnogima se održavaju izložbe, koncerti, likovne kolonije, školske radionice itd.

Uglavnom, ponovno su oživjeli te danas služe u neke nove svrhe. Svaki od njih ima svoju povijest i svoju posebnost te ćemo o njima zasigurno još govoriti, ali sada ćemo se osvrnuti na jedan kaštel koji krasi Vinodolsku kotlinu. Riječ je o Driveničkom kaštelu, smještenom odmah iza Crikvenice, u kojem su se od nedavno počele održavati srednjovjekovne viteške igre baš kao na otoku Rabu (Fjera) te na Korčuli (Moreška).
Ovaj zanimljiv kaštel, kojeg nazivaju najljepšom utvrdom u cijeloj Hrvatskoj, okružen je ogromnim brdima. Nalazi se na Glavici, 181 metar visokoj uzvisini bogatoj borovima koja naseljenost bilježi još u pretpovijesti. Sagrađen je u srednjem vijeku radi obrane i kontrole prometnog pravca kroz Vinodolsku kotlinu.

U početku (13. st.) su njime vladali krčki knezovi Frankopani, a kasnije, u 16.st., preuzeli su ga Zrinski te od njega napravili četverokutnu utvrdu s kulama koja i danas budi znatiželju prolaznika iz smjera Crikvenice ili Zagreba preko Križišća pogotovo u vrijeme odvijanja viteških igara, ove godine održanih 27. i 28. travnja.

Brojni svjedoci, koji su u ta dva dana pohodili probuđeni kaštel, imaju same riječi pohvale i oduševljenja. Kraljevi, vitezovi, turski Osmanlije i ostali likovi oživljeni u svoje uloge teturali su na sve strane. Čak se i srednjovjekovni tabor s bolnicom smjestio podno zidina kaštela.

Bio je održan i sajam na kojemu su bili izloženi stari zanati, a moglo se naučiti glagoljicu, mačevanje te gađanje samostrijelom. Podučavali su se srednjovjekovni plesovi te razne igre kao i kuhinjska receptura onog vremena dok se miris kuhane spize širio na sva okolna mjesta u kotlini.

Projekt, kojim je probuđena ova uspavana utvrda, nosi naziv “Drivenik – čuvar kroz povijest”, a uz lokalnu Turističku zajednicu koja ga je pokrenula, sudjelovali su još i Čuvari grada Zagreba, Dubrovački streličari, Ordo Sancti Viti, Udruga Zrinskih-Frankopana te brojni domaći tradicijski obrtnici i umjetnici.

Pohvala svima njima! Stvarno su se potrudili.

A i vi navratite dogodine! Sami provjerite kako se živjelo nekada. Što li se sve jelo i pilo, kako se tada zabavljalo te jesu li zaista svi bili onako prljavi, neuredni i krezubi kakvima ih se predstavlja u filmovima i predstavama.

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments