TKO ĆE VLADATI A TKO U OPOZICIJU

Savezni parlamentarni izbori 2021. u Njemačkoj

Berlin/ Izbori u Njemačkoj su zaključeni u večernjim satima netom minule nedjelje. Sad preostaje prebrojavanje glasova i zbrajanje s onima koji su dani prije, dopisnim putem a to je učinilo rekordnih 40 posto birača.

Izlaznost na izbore je s preko 76,7 posto, u ravni s onima iz 2017. godine.

Prema rezultatima iz kasnih nedjeljnih večernjih sati, SPD je dobio 25,7 posto glasova, CDU/CSU na rekordnoj dubini s nešto preko 24 posto glasova. Zeleni su osvojili 14,8 posto glasova, FDP 11, 5 posto, AfD 11,5 posto a lijevi pet posto glasova. Ovakvi izborni rezultati promijenit će i raspored snaga u Bundestagu.

Politički analitičari u izbornim rezultatima vide nagovještaj promjena. U narednim danima, možda i mjesecima bit će razgovora, nagađanja i odluka tko i s kim će ući u koaliciju, tko će dati kancelera. I jedna i druga najsnažnija stranka, SPD i CDU/CSU imat će interesa sklopiti koaliciju s FDP i Zelenima a ne iskazuju spremnost za nastavak velike koalicije, SDP s CDU/CSU.

Dovoljno glasova za novi mandat u Bundestagu dobio je i SPD-ov Josip Juratović iz Heilbronna. Juratović, inače podrijetlom iz Koprivnice, u Njemačkom je parlamentu od 2005. godine. Te godine je i Angela Merkel birana prvi puta za kancelarku.

Josip Juratović: “Sretan sam što mogu predstavljati izborni jedinicu Heilbronna u nadolazećem njemačkom Bundestagu!

I ako nije bilo dovoljno za direktni mandat, bio sam sretan zbog rezultata moje stranke u saveznoj državi i izbornoj jedinici. Tko bi očekivao ovakvu večer prije dva mjeseca? Posebno lijepo: Heilbronn je crven! A tako i mnoge općine u županiji.
Osobno zahvaljujem na 43.886 prvih glasova. Puno hvala i mom timu i mnogim kolegama  i kolegicama, bez kojih izborna kampanja ne bi bila moguća. Ovo je bilo postignuće na koje treba biti ponosan.”

Josip Juratovic: “Ich freue mich, dass ich den Wahlkreis Heilbronn auch im kommenden Deutschen Bundestag vertreten darf!Auch wenn es für das Direktmandat leider nicht gereicht hat, habe ich mich über das Ergebnis für meine Partei im Bund und im Wahlkreis gefreut. Wer hätte so einen Abend vor zwei Monaten erwartet? Besonders schön: Heilbronn ist rot! Und viele Kommunen im Landkreis ebenso.Ich persönlich bedanke mich für 43.886 Erststimmen. Vielen Dank auch an mein Team und die vielen Genossinnen und Genossen, ohne die der Wahlkampf so nicht möglich gewesen wäre. Das war eine Leistung, auf die wir stolz sein können.”…SPD je pobijedio na parlamentarnim izborima u Berlinu – a glavni grad po prvi put dobiva vladajuću gradonačelnicu. Stranka s kandidatkinjom Franziskom Giffey dosegla je u nedjelju 21,4 posto nakon prebrojavanja svih biračkih okruga i završila ispred Zelenih, koji su svoj najbolji rezultat postigli na izborima u Berlinu s 18,9 posto.Prema državnom izbornom povjerenstvu, CDU je postigao 18,1 posto, ljevica 14,0 posto, AfD 8,0 posto, FDP 7,1 posto.

 

 

 

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments