PRIREDBA PRIJE DUGOG LJETA

Tradicionalnom priredbom označen kraj školske godine Hrvatske nastave Berlin

tekst i foto: Sonja Breljak ...foto album

101Berlin/ Od kako sam u Berlinu, a tome ima već skoro četvrt stoljeća (!), pratim redovito, (nekada)kao mama školaraca i(li) kao novinar, priredbe što ih pred kraj svake školske godine pripremaju djeca i učitelji pa i roditelji učenika Hrvatske nastave Berlin. Može se dakle, reći, tradicionalan je to i lijep način završetka školske godine.

I ovogodišnja takva priredba, održana u netom prošlo nedjeljno popodne u dvorani HKM Berlin, okupila je brojnu djecu, roditelje, bake i djedove. Koordinatorica Hrvatske nastave, učiteljica Gordana Kešina i njene kolege, učitelj Danijel Zrno i učiteljica Ela Tončić, s djecom su priredili zanimljiv, veseo i poučan program, a mame su se pobrinule i da ne nedostaje kolača.

Na početku programa okupljenima se kratko obratio veleposlanik RH u Njemačkoj, Ranko Vilović koji je sa suprugom Ivankom redovit gost i posjetitelj školskih priredbi Hrvatske nastave Berlin.

007Veleposlanik Vilović se prigodno i duhovito obratio djeci, ističući kako zna da se raduju završetku školske godine. Čestitao je na radu i trudu, kako učiteljima i djeci tako i roditeljima i bakama i djedovima koji ulažu vrijeme i napor da se uči i njeguje draga hrvatska riječ. –Želim vam dugo, toplo i veselo ljeto. Opustite se i uživajte u odmoru. Vidimo se u rujnu kad započne nova školska godina!

Kroz program priredbe vodili su Ivan i Antonio. Između ostalog, na početku su rekli: –Zahvaljujemo fratrima Hrvatske katoličke misije koji su nam ustupili prostor, svim mamama koje su priredile ukusne kolače i Društvu prijatelja škole. I svima vama – roditeljima, djedovima i bakama, koji ste nas poticali da idemo na hrvatsku nastavu i učimo naš “drevni i lijepi jezik Hrvata”, kako je to rekao veliki pjesnik Vladimir Nazor.

113U priredbi su sudjelovala brojna djeca: Nathalie, Ema, Leona, Maja, Emilija, Luca, Ivan, Kristian, Ante, Constantin, Mijo, Mateo, Marijela, Ana-Marija, Ilijana, Leticija, Marta, Lucia, Mia, Emilija, Dea, Dino, Angelika, Matko, Julijan, Luka, Matea, Lana, Duje, Josip, Ivan, Filip, Jana, Iva, Noah, Tatjana, Patricia, Viktoria, Tereza, Maria, Terezija, Laura, Lukas… 

Govorili su se stihovi, izvodili igrokazi, svirali instrumenti, pjevale pjesme. Saznali smo sve o najvažnijim riječima: hvala, molim, oprosti i izvoli, o školi za gljive i mačke, o supermenu, o morskim dubinama, o moru i buri, ljetu i prijateljstvu.

137Program je na pozornici završio zajedničkom pjesmom školskog zbora. Zapjevali su antologijsku pjesmu “koju zna svaki školarac, pjesmu o zaigranom čudaku Antuntunu”.

Potom su učitelji podijelili djeci školske knjižice. Svako je dijete dobilo i “Zvončić”, školski list Hvatske nastave u Berlinu koji izlazi jedanput godišnje.

Hrvatsku nastavu je u Berlinu, u netom završenoj školskoj godini, polazilo 187 djevojčica i dječaka.

Nova školska godina 2017./18. počinje 11. rujna.

foto album: Završna priredba Hrvatske nastave Berlin

0 0 votes
Article Rating

Related Post

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments